Aktivita v stavebnom sektore eurozóny vzrástla najviac za takmer štyri roky

Aktivita v stavebnom sektore eurozóny aj v novembri vzrástla, a to najviac za takmer štyri roky vďaka silnému dopytu. Ukázal to v pondelok prieskum spoločnosti IHS Markit.
Podľa prieskumu index nákupných manažérov (Purchasing Managers Index, PMI) zo stavebného sektora eurozóny, ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem v tomto odvetví, po očistení od sezónnych vplyvov v novembri 2021 stúpol na 53,3 bodu z októbrových 51,2 bodu.
Novembrový index je najvyšší od februára 2018 a vzdialil sa viac od zlomovej hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje rast v danom odvetví od jeho poklesu.
Údaje z jednotlivých sektorov ukázali trvalý rast aktivity v oblasti výstavby domov (najsilnejší od januára 2018), ako aj druhý po sebe nasledujúci nárast komerčnej výstavby. Nové objednávky však opäť klesali, aj keď miernejším tempom ako v októbri.
Stavebné firmy v novembri zvýšili počet zamestnancov už šiesty mesiac po sebe a najviac od februára 2020. Problémy v dodávateľskom reťazci však udržali infláciu vstupných nákladov na vysokej úrovni a blízko rekordného maxima.
Dôvera podnikateľov klesla tiež a dosiahla sedemmesačné minimum, ale firmy sú stále presvedčené, že aktivita sa v budúcom roku zvýši.

Súvisiace články

Aktuálne správy