Rezort dopravy ušetrí na informačnom systéme v cestnej doprave …

Vyjadrenie: Rezort dopravy ušetrí na informačnom systéme v cestnej doprave milióny eur Bratislava 5.

Vyjadrenie: Rezort dopravy ušetrí na informačnom systéme v cestnej doprave milióny eur

Bratislava 5. decembra (TASR) – Rezort dopravy na prevádzke Jednotného informačného systému v cestnej doprave (JISCD) môže ušetriť až 7 049 883,06 eur s DPH. Systém známy ako JISCD slúži na komplexné zabezpečenie efektívneho riadenia, evidencie a kontrolu výkonu štátnej správy na úseku dopravy.
Z dôvodu končiacej sa platnosti súčasnej zmluvy na prevádzku JISCD vyhlásilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR verejné obstarávanie. Cieľom bolo obstarať služby poskytované prostredníctvom novej zmluvy tak, aby zodpovedali súčasným požiadavkám na transparentnosť, efektívnosť a maximálne hospodárne vynakladanie verejných zdrojov na JISCD.
Z dôvodu efektívnejšieho nastavenia poskytovania predmetných činností boli služby rozdelené na paušálne služby, nadpaušálne služby a služby zmien, ktoré zahŕňajú aj rozvoj JISCD. V rámci podpory používateľov a rozvoja JISCD bol taktiež navýšený objem rámca poskytovaných činností z dôvodu vyššieho počtu agiend a tým aj používateľov systému.
Predpokladaná hodnota zákazky bola určená na základe prieskumu trhu na hodnotu 10 506 612,29 eur bez DPH na obdobie 36 mesiacov. Efektívnym nastavením predmetu obstarávania v časti budúcich poskytovaných služieb a doplnenia nových podmienok plnenia zmluvy má výsledná hodnota zákazky sumu 7 494 704,20 eur bez DPH na obdobie 36 mesiacov.
Úspora v rámci paušálnych služieb oproti súčasnej zmluve predstavuje 2 663 124,48 eur s DPH, v rámci nadpaušálnych služieb to je úspora vo výške 1 777 351,68 eur s DPH. Úspora v rámci služieb zmien oproti súčasnej zmluve v prípade využitia celého zmluvného rámca je v sume 2 609 406,90 eur s DPH. Celková úspora tak môže dosiahnuť sumu 7 049 883,06 eur s DPH v priebehu nasledujúcich troch rokov v porovnaní s podmienkami pôvodnej zmluvy pre rovnaké objemy jednotlivých poskytovaných služieb a zohľadnení sadzieb pre jednotlivých expertov.
Občania, odborná verejnosť a ostatné zainteresované subjekty môžu prostredníctvom tohto systému a jeho elektronických formulárov pristupovať k digitálnym službám na vybavovanie prakticky celej agendy v oblasti cestnej dopravy. Systém sprístupňuje služby digitálnej autoškoly, digitálneho vzdelávacieho, certifikačného systému v doprave a integrovaných technických služieb, ako aj súvisiace zoznamy a registre, t. j. napríklad STK, jednotlivé dovozy vozidiel či schvaľovanie ich prestavieb. Ide o dynamický systém, ktorý musí zohľadňovať legislatívne zmeny, a to ako na národnej, tak aj európskej úrovni.TASR o tom informoval riaditeľ odboru komunikácie Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Ivan Rudolf.

Súvisiace články

Aktuálne správy