České banky sťahujú miliardy do ČNB po zvýšení jej úrokov

Komerčné banky v Česku presúvajú vo veľkom peniaze do Českej národnej banky (ČNB). Dôvodom masívneho prílevu sú stávky na trvalý rast úrokových sadzieb centrálnej banky. Informoval o tom portál E15.cz.
Razantné novembrové zvýšenie úrokových sadzieb bolo zásadným míľnikom. Vklady bánk v ČNB začali totiž zarábať viac ako rozhodujúca väčšina českých štátnych dlhopisov, teda tradičné a významné súčasti majetku českých bánk.
Len počas októbra uložili banky v ČNB takmer 85 miliárd korún (3,34 miliardy eur). Celkovo tak bankové vklady v ČNB prvýkrát v histórii presiahli 2,9 bilióna Kč, čo zodpovedá takmer tretine celkových aktív bankového sektora v Českej republike.
„Česká národná banka ponúka vďaka rastu sadzieb vyššie úročenie vkladov bánk, ktorým sa oplatí bezrizikovo takto peniaze zhodnocovať. Česi si počas koronavírusovej krízy vybudovali historicky najvyššie úspory a pre opatrný prístup obyvateľov k investovaniu leží veľká časť týchto úspor na účtoch komerčných bánk,“ skonštatoval ekonóm spoločnosti XTB Petr Tyleček.
České banky nie sú v tejto situácii prvýkrát, voľných peňazí je však historicky najviac. „Dostávame sa znova do situácie, ako napríklad v rokoch 2001 a 2008, keď banky prekypujú voľnými peniazmi,“ uviedol partner fondu DaVinci Investments Vlastimil Bijota.
Banky v súčasnej situácii, keď ekonomiku ohrozuje pandémia nového koronavírusu, nezvládajú rozpožičať voľné peniaze a alternatív, ako ich uložiť, ubúda. Prebytok hotovosti ukladajú buď v centrálnej banke, alebo do štátnych dlhopisov.
„Veľká časť európskych štátnych dlhopisov prináša záporný alebo iba minimálny úrok. Určitou výnimkou sú krajiny stredoeurópskeho regiónu, ktorých centrálne banky už tento rok úrokové sadzby zdvihli,“ dodal Tyleček.
Práve ČNB zvýšila začiatkom novembra svoju základnú sadzbu z 1,5 na 2,75 %. Rozhodujúca časť českých štátnych dlhopisov, do ktorých banky v ČR investovali viac ako 800 miliárd Kč, pritom v predvečer tohto skoku úrokov ponúkala ročný výnos medzi 2,5 až 2,7 %.
To bolo viac ako v prípade vkladov v ČNB pred zvýšením úrokov. Ale po ňom predstavuje úrok centrálnej banky na úrovni 2,75 % výhodnejšiu príležitosť, ako umiestniť bez rizík peniaze z bežných účtov a krátkodobých vkladov, poznamenal partner poradenskej spoločnosti PwC Petr Kříž.
Objem vkladov bánk v ČNB aktuálne generuje mesačný korunový zárobok približne 6,6 miliardy Kč.
„Do ČNB ukladajú svoje prostriedky vo väčšej miere najmä menšie finančné ústavy, ktoré sú horšie kapitalizované a často si nemôžu dovoliť rozpožičať vyššiu časť svojej bilancie,“ uviedol ekonóm Cyrrusu Tomáš Pfeiler.
Značnú časť úložiek v ČNB podľa neho tvoria aj depozity od matiek českých bánk. „Pre tie je úročenie v ČNB výrazne atraktívnejšie v porovnaní s Európskou centrálnou bankou,“ dodal Pfeiler s tým, že cez banky si môžu ukladať svoje peniaze aj iné finančné inštitúcie, ktoré nemajú priamy prístup k ČNB.

Súvisiace články

Aktuálne správy