Ak zostane inflácia vysoká, ECB môže zvýšiť sadzby v roku 2023

Amsterdam/Frankfurt nad Mohanom 3. decembra (TASR) - Ak sa bude inflácia aj počas budúceho roka pohybovať nad očakávaniami, Európska centrálna banka (ECB) môže v roku 2023 zvýšiť úrokové sadzby, uviedol člen Rady guvernérov Klaas Knot.

Amsterdam/Frankfurt nad Mohanom 3. decembra (TASR) – Ak sa bude inflácia aj počas budúceho roka pohybovať nad očakávaniami, Európska centrálna banka (ECB) môže v roku 2023 zvýšiť úrokové sadzby, uviedol člen Rady guvernérov Klaas Knot.
„Nemôžem vylúčiť zvýšenie úrokových sadzieb v roku 2023, ak inflácia bude aj v roku 2022 vyššia ako náš základný scenár,“ povedal guvernér holandskej centrálnej banky v rozhovore pre denník Financieele Dagblad. „Naďalej však predpokladáme, že zvýšená inflácia je len dočasným fenoménom.“
Tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v novembri zrýchlilo na 4,9 % zo 4,1 % v októbri a je viac než dvojnásobné v porovnaní s dvojpercentným inflačným cieľom ECB. Podľa aktuálnych indikátorov by tempo zdražovania malo klesnúť pod dve percentá až ku koncu roka 2022.
Vysoká inflácia bude zrejme hlavnou témou decembrového (16. 12.) stretnutia Rady guvernérov ECB, na ktorom by mala rozhodnúť o ukončení núdzového pandemického programu nákupu aktív PEPP s celkovým rámcom 1,85 bilióna eur. Je však možné, že ECB ho nahradí tým, že zvýši iný stimulačný program.

Súvisiace články

Aktuálne správy