Plénum prerokuje príspevok na leteckú dostupnosť v zrýchlenom režime

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR by mohlo poskytnúť príspevok na zabezpečenie nevyhnutnej leteckej dostupnosti aj v roku 2022. Hovorí o tom vládna novela zákona o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve. Plénum Národnej rady (NR) SR v piatok schválilo k právnej norme tzv. zrýchlený režim.
Rezort dopravy v dôvodovej správe priblížil, že 18. novembra 2021 Európska komisia (EK) prijala zmenu tzv. Dočasného rámca pre opatrenia štátnej pomoci na podporu hospodárstva v súčasnej situácii spôsobenej ochorením COVID-19. Tým sa predĺžila možnosť poskytovať štátnu pomoc z 31. decembra 2021 do 30. júna 2022.
„Navrhovaná právna úprava umožní ministerstvu poskytnúť príspevok na zabezpečenie nevyhnutnej leteckej dostupnosti aj v roku 2022 s možnosťou špecifikovať oprávnené obdobie v schéme štátnej pomoci. Navrhovaná právna úprava umožní v prípade schválenia ďalšej zmeny dočasného rámca pružnejšie reagovať,“ skonštatovalo ministerstvo dopravy.
Poukázalo na to, že opatrenia prijaté SR vo vzťahu k ochoreniu COVID-19 týkajúce sa napríklad zákazu vykonávania určených civilných letov s miestom vzletu na území iného štátu a s miestom pristátia na území SR alebo prekračovania hranice SR, ako aj obmedzenia slobody pohybu a pobytu, majú zásadný vplyv na fungovanie podnikov vrátane letiskových spoločností.

Súvisiace články

Aktuálne správy