Vláda nariadila pracovnú povinnosť v prospech subjektov hospodárskej mobilizácie

Okresné úrady môžu na celom území Slovenska vydať príkaz na vykonanie pracovnej povinnosti podľa požiadaviek určených subjektov hospodárskej mobilizácie. Vyplýva to z nariadenia, ktoré v stredu schválila vláda.
Zároveň zamestnanci týchto organizácií a firiem nemôžu dať výpovede z pracovného pomeru alebo podobného pracovnoprávneho vzťahu, ak zamestnávateľ vykonáva opatrenie hospodárskej mobilizácie a ich pracovné miesta v organizačnej štruktúre subjektu sú potrebné na zabezpečenie vykonania týchto opatrení.
„Ukladanie pracovnej povinnosti prispeje k zabezpečeniu potrebných ľudských zdrojov u subjektov hospodárskej mobilizácie, ktoré majú vykonávať nariadené opatrenia hospodárskej mobilizácie v čase vyhláseného núdzového stavu,“ uviedol rezort hospodárstva v dôvodovej správe k schválenému návrhu.
Zamestnanci, ktorým bol vydaný príkaz na vykonanie pracovnej povinnosti, majú nárok na poskytovanie mzdy alebo platu za pracovnú povinnosť u subjektu hospodárskej mobilizácie vo výške, akú mali u svojho zamestnávateľa. Výdavky na opatrenie hospodárskej mobilizácie sú hradené z rezervy štátneho rozpočtu.

Súvisiace články

Aktuálne správy