Flash analýza: Nálada v našej ekonomike sa v novembri zlepšila

, 365bank Foto: SITA/AP

Ekonomická nálada na Slovensku sa od leta vyvíja takpovediac „ako na hojdačke“, jeden mesiac sa mierne zlepší, následne sa zhorší. Podľa najaktuálnejších údajov Štatistického úradu za november sa ekonomická nálada opäť mierne zlepšila. Indikátor ekonomického sentimentu IES totiž vzrástol o 2,8 bodu na hodnotu 99,8 bodu. Aj vďaka tomu je ekonomická nálada u nás na podobnej úrovni ako pred vypuknutím pandémie.

Pod novembrový nárast optimizmu sa podpísal hlavne rast dôvery medzi priemyselníkmi a v sektore služieb. K miernemu zlepšeniu nálady došlo aj v maloobchode. Bez zmeny zostal ekonomický sentiment v stabebníctve a k nepatrnému zhoršeniu došlo medzi spotrebiteľmi.

Sentiment v priemysle a v službách sa mierne zlepšil
Nálada medzi našimi priemyselníkmi sa v novembri mierne zlepšila, keďže priemyselníci sú optimistickejší čo sa týka ich produkcie a vývoja nových objednávok v nadchádzajúcich mesiacoch. K priaznivejšiemu vývoju došlo aj v sektore služieb. Bolo to dané tým, že podnikatelia očakávajú zlepšenie budúceho dopytu. Mierne sa zlepšil aj ekonomický sentiment v maloobchode. Obchodníci hodnotili pomerne optimisticky aktuálny vývoj, keďže v čase prieskumu ešte neboli prijaté protipandemické opatrenia. Neistota ohľadom budúceho vývoja už ale panovela aj medzi obchodníkmi. 

Bez zmeny zostala v novembri nálada v stavebníctve, a to napriek tomu, že odvetvie je sužované nedostatkom stavebného materiálu a jeho rastúcimi cenami. Stavebníci ale optimistickejšie hodnotia vývoj objednávok. Nepatrne sa v novembri zhoršila ekonomická nálada medzi našimi spotrebiteľmi. Našinci boli pesimistickejší hlavne čo sa týka vývoja nezamestnanosti, svojej finančnej situácie, ale aj celkového hospodárskeho vývoja. 

Ekonomická nálada ovplyvnená surovinovou krízou aj pandémiou
Setiment v priemysle je ovplyvňovaný hlavne materiálovou krízou, ktorá sužuje globálnu ekonomiku. Tá sa prejavuje nedostatkom čipov, ktorý spôsobuje odstávky výroby hlavne v automobilovom a elektrotechnickom priemysle, čo sú naše ťažné odvetvia. Predpokladáme, že chýbajúce čipy budú trápiť firmy ešte po zvyšok tohto roka a aj v prvom kvartáli budúceho roka. Následne by sa situácia mohla začať postupne zlepšovať.

Ďalším veľkým problémom pre priemysel je nedostatok plastov a plastového granulátu, ktorý sa využíva vo väčšine odvetví vrátane automobiliek, elektrotechnického priemyslu či stavebníctva. Trh hlási aj problémy s nedostatkom ocele, hliníka, plechov, kovov, dreva, skla, papiera a aj stavebných materiálov. A okrem materiálovej krízy je ekonomický sentiemnt negatívne ovplyvňvaný 3. vlnou pandémie a aktuálnymi opatreniami. 

Ako sa bude ďalej vyvíjať sentiment v našej ekonomike?
Očakávame, že v decembri sa nálada v našej ekonomike zhorší, a to vzhľadom na nepriaznivú pandemickú situáciu a lockdown. Zasiahne to hlavne sektor služieb a obchodu, ktorých prevádzka je výrazne obmedzená. Vývoj ekonomického sentimentu v ďalších mesiacoch bude závisieť hlavne od toho, ako dlho protipandemické opatrenia potrvajú. A ďalím dôležitým faktorom je surovinová kríza, ktorá bude ovplyvnovať hlavne ekonomickú náladu medzi priemyselníkmi.

Autorkou je Jana Glasová, analytička 365.bank
 

Súvisiace články

Aktuálne správy