Zväz obchodu SR stojí za rozhodnutím vlády SR vyhlásiť núdzový stav a lockdown

Zväz obchodu (ZO) SR stojí za rozhodnutím vlády vyhlásiť núdzový stav a lockdown. Uviedla to pre TASR Nadežda Machútová, prezidentka ZO SR, v reakcii na sprísnené prodipandemické opatrenia.
„Tento krok chápeme ako jediný možný, vzhľadom na mimoriadne vážnu epidemiologickú situáciu,“ priblížila. Otázkou podľa nej zostáva, či práve takáto podoba lockdownu bude efektívna, či naozaj zníži mobilitu ľudí a či štát pôjde príkladom a jeho zamestnanci budú mať umožnený home office v maximálne možnej miere.
„Zamestnávatelia sú pripravení a majú eminentný záujem chrániť svojich zamestnancov, veď takúto situáciu sme už zažili. Nehovoriac o tom, že práve členovia Zväzu obchodu SR zabezpečujú tzv. esenciálne služby a sú ochotní prijať akékoľvek opatrenia na zachovanie funkčného systému zabezpečovania zásobovania obyvateľstva potravinami,“ podčiarkla Machútová.
ZO SR podľa Machútovej v tejto súvislosti víta, že prevádzky naďalej nebudú mať povinnosť vyhradiť hodiny na nákup pre seniorov. „Na druhej strane nerozumieme, prečo bolo napriek hlasnej kritike ponechané opatrenie 25 štvorcových metrov predajnej plochy na jedného zákazníka. Potraviny nikdy neboli ohniskom nákazy a takéto obmedzenie bude úplne zbytočne znižovať komfort zákazníkom, ktorí budú musieť čakať pred obchodom v dlhých radoch, práve v takomto náročnom období. Skončí to nervozitou na obidvoch stranách, aj obchodníkov aj zákazníkov,“ dodala.

Súvisiace články

Aktuálne správy