Euro pokračuje v poklese a je najslabšie od začiatku júla 2020

Spoločná európska mena pokračuje v poklese a jej kurz voči doláru je najslabší za takmer 1,5 roka. V stredu mala negatívny vplyv na euro správa o vývoji podnikateľskej nálady v Nemecku, ktorá sa v novembri zhoršila piaty mesiac po sebe.

Spoločná európska mena pokračuje v poklese a jej kurz voči doláru je najslabší za takmer 1,5 roka.
V stredu mala negatívny vplyv na euro správa o vývoji podnikateľskej nálady v Nemecku, ktorá sa v novembri zhoršila piaty mesiac po sebe. Kurz eura padol o 0,3 % na 1,1205 USD/EUR, čo bolo najmenej od začiatku júla 2020.
Zhoršovanie ekonomických vyhliadok spôsobené sprísňovaním reštrikcií v Nemecku má negatívny vplyv na spoločnú menu, ktorá „zrejme otestuje úrovne 1,1200/1,1190 USD/EUR,“ uviedol hlavný forexový stratég firmy CIBC Jeremy Stretch.
Naopak, v posilňovaní pokračuje americký dolár, ktorý sa dostal na nové 16-mesačné maximum, keď dolárový index stúpol na 96,666 bodu.
V blízkosti rekordného minima sa uprostred týždňa pohybuje turecká líra, ktorá v utorok (23. 11.) padla o 15 % a jej kurz sa dostal až na 13,45 TRY/USD. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan totiž v pondelok (22. 11.) obhajoval výrazné zníženie úrokových sadzieb centrálnou bankou a vyhlásil, že Turecko vyhrá vojnu o ekonomickú nezávislosť.
V stredu ráno sa líra oslabila až na 13,15 TRY/USD, neskôr zmazala časť strát a predpoludním sa obchodovala pri kurze 12,55 TRY/USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy