Británia zavedie povinné nabíjacie miesta pre elektromobily v nových budovách

Nové budovy v Anglicku budú musieť byť od roku 2022 povinne vybavené nabíjačkami pre elektrické autá. Oznámil to v pondelok premiér Boris Johnson.
Johnson, ktorý nedávno hostil samit o zmene klímy COP26, povedal popredným podnikateľom, že v rámci plánov na znižovanie emisií uhlíka prijme zákony, na základe ktorých budú povinné nabíjacie miesta v nových domoch, supermarketoch a na pracoviskách v Anglicku.
Na základe tejto legislatívy by malo pribudnúť zhruba 145.000 nových nabíjacích miest ročne, táto povinnosť sa bude vzťahovať aj na veľké renovačné projekty.
„Budeme vyžadovať, aby nové domy a budovy mali nabíjacie miesta pre elektrické vozidlá,“ povedal Johnson na výročnom stretnutí Konfederácie britského priemyslu (CBI).
To je ďalší krok smerom k zákazu predaja nových dieselových a benzínových áut v Spojenom kráľovstve od roku 2030 a súčasť úsilia o dosiahnutie nulových emisií uhlíka do roku 2050.
Johnson chce, aby bola Británia na čele globálnej snahy o prechod na nulové emisie, čo pomôže aj pri zotavovaní sa ekonomiky z pandémie nového koronavírusu.
„Toto je kľúčový moment,“ skonštatoval Johnson, podľa ktorého Británia nemôže pokračovať tak ako doteraz a jej ekonomika sa musí prispôsobiť „zelenej priemyselnej revolúcii“. „Musíme využiť masívne investície do vedy a techniky a musíme zvýšiť našu produktivitu,“ dodal.
V súčasnosti je v Británii približne 25.000 nabíjacích miest. Regulačný úrad pre hospodársku súťaž a trhy však odhaduje, že do roku 2030 bude potrebný viac ako 10-násobok tohto počtu.

Súvisiace články

Aktuálne správy