ECB: Bankám v eurozóne stále chýbajú ciele v oblasti klimatických rizík

, TASR Foto: SITA/AP

Ani jedna z veľkých bánk v eurozóne nespĺňa ciele Európskej centrálnej banky (ECB) v otázke manažmentu klimatických rizík. ECB to oznámila v pondelok, len niekoľko mesiacov pred tým, ako sa chystá uskutočniť svoj doteraz najväčší klimatický záťažový test.

ECB pred rokom načrtla svoje očakávania súvisiace s klimatickými a environmentálnymi rizikami, ale zdá sa, že banky v euroregióne, na ktoré dohliada, ich zavádzajú lem pomaly. Európska centrálna banka preto opakovane vyzvala veriteľov, aby zrýchlili tempo.

"Banky podnikli prvé kroky na začlenenie rizík súvisiacich s klímou, ale žiadna z nich ešte ani zďaleka nesplnila všetky očakávania dozorných orgánov," uviedla ECB vo vyhlásení.

„Iba jedna tretina bánk má plány, ktoré sú prinajmenšom primerané, a polovica nebude schopná dokončiť realizáciu svojich plánov do konca roka 2022,“ dodala.

Banky dosiahli pokrok pri plnení očakávaní ECB, pokiaľ ide o riadiace orgány, ochotu riskovať a manažment prevádzkového rizika. Zlyhávajú však v oblastiach, ako je interné hlásenia, manažment trhového rizika a likvidity a záťažové testy, uviedla ECB.

Menej ako jedna pätina bánk vyvinula kľúčové indikátory rizika na monitorovanie, zatiaľ čo tie banky, ktoré dospeli k záveru, že nie sú vystavené rizikám súvisiacim s klímou, mali významné nedostatky vo svojom hodnotení, skonštatovala ECB.

ECB plánuje v prvej polovici roku 2022 komplexnú previerku prípravy bánk spolu s klimatickým záťažovým testom.

Očakáva sa, že klimatické riziko bude „postupne“ začlenené do kapitálových požiadaviek, čo naznačuje, že veritelia, ktorí nedodržiavajú pravidlá, budú nakoniec nútení posilniť svoje kapitálové pozície.

Súvisiace články

Aktuálne správy