Technologický Index Nasdaq Composite v piatok prvýkrát uzavrel nad 16.000 bodov

Americká technologická burza Nasdaq pokračovala v piatok (19. 11.) v raste a prelamovaní rekordov. Index Nasdaq Composite prvýkrát uzavrel nad hranicou 16.000 bodov a počas piatkového obchodovania sa na nové maximá dostali aj akcie veľkých technologických koncernov, ako sú Alphabet, Apple a Microsoft.

Americká technologická burza Nasdaq pokračovala v piatok (19. 11.) v raste a prelamovaní rekordov.
Index Nasdaq Composite prvýkrát uzavrel nad hranicou 16.000 bodov a počas piatkového obchodovania sa na nové maximá dostali aj akcie veľkých technologických koncernov, ako sú Alphabet, Apple a Microsoft. Naopak, obavy zo zhoršovania pandemickej situácie mali negatívny vplyv na kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average, ktorý sa oslabil štvrtýkrát z posledných piatich dní.
Dow Jones v piatok stratil 0,75 % a uzavrel na 35.601,98 bodu. Širší index S&P 500 klesol o 0,14 % na 4697,96 bodu. Technologický index Nasdaq Composite, naopak, vzrástol o 0,40 % na 16.057,44 bodu.
Nasdaq si za celý uplynulý týždeň polepšil o 1,2 % a S&P 500 o 0,3 %. Dow Jones sa znížil druhý týždeň po sebe, keď klesol o 1,4 % a od svojho rekordného maxima dosiahnutého 8. novembra už stratil 2,3 %.
Negatívny vplyv na globálne akciové trhy mali v piatok obavy zo štvrtej vlny pandémie. Rakúsko ohlásilo v piatok nový lockdown, Nemecko už vo štvrtok (18. 11.) prijalo nové reštrikcie pre nezaočkovaných, keď sa počet nových prípadov ochorenia COVID-19 dostal na nový rekord. Pandemická situácia sa zhoršuje aj v USA.
Technologické akcie podporili dobré firemné výsledky rovnako ako vyhliadky na pokračujúcu uvoľnenú menovú politiku v USA, keďže americká centrálna banka (Fed) sa zrejme nebude ponáhľať so zvyšovaním úrokových sadzieb. Naopak, v piatok sa výrazne oslabili bankové a energetické tituly rovnako ako akcie aerolínií.

Súvisiace články

Aktuálne správy