Prezentácia daňovo-odvodovej reformy I. Matovičom je odrazom koalície

Prezentácia daňovo-odvodovej reformy ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO) je odrazom celej koalície. Vyhlásil to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Nápady v daniach a odvodoch sú podľa neho „uletené“ a koalícia už teraz vie, že sa nedajú realizovať. Zdôraznil, že sa treba zaoberať zdražovaním a pandémiou.
Fico skonštatoval, že koaliční partneri nie sú dohodnutí na ničom. „Kolíkovej súdna mapa je roztrhaná na kusy. Otvorené a nedohodnuté sú zmeny v školstve, v zdravotníctve, v životnom prostredí, dôchodkovú reformu radšej stiahli. A dnes k tomu pridávajú dane a odvody,“ tvrdí.
Zároveň podotkol, že na Slovensko sa valí zdražovanie. Vláda tiež podľa neho nevie, čo má robiť s treťou vlnou pandémie nového koronavírusu. Poznamenal, že ako alternatíva bolo ponúknuté „cirkusové vystúpenie“ Matoviča, čo sa bude diať po roku 2023. Opakovane požiadal vládu, aby predložila plán boja proti zdražovaniu, aby nerozdeľovala ľudí na zaočkovaných a nezaočkovaných a venovala sa organizácii liečby pacientov.
Minister financií v uplynulých dňoch predstavil dve časti daňovo-odvodovej reformy. Štát sa podľa nej chystá podporiť rodiny s deťmi vo väčšej miere než doteraz. Matovič navrhuje zvýšiť prídavky na dieťa, ale aj príspevok na krúžky a doučovanie. Zvýšiť chce aj daňový či rekreačný bonus. Príspevky sa odvíjajú od toho, či ide o pracujúcich alebo nepracujúcich rodičov.
Matovič chce zároveň zásadne meniť zdaňovanie práce. Navrhuje, aby bol celý systém založený na dvoch číslach – z hrubej mzdy zamestnanca má zamestnávateľ zaplatiť 39-percentný odvod a zamestnanec má z hrubej mzdy odviesť 19-percentnú daň. Tretiu časť reformy by mal minister financií predstaviť v utorok popoludní. Týkať sa má zdaňovania firiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy