Polícia uložila ČSOB pokutu 1,5 mil. eur,dôvodom je prístup k rizikovým klientom

, TASR Foto: getty images

Finančná spravodajská jednotka (FSJ) Prezídia Policajného zboru uložila Československej obchodnej banke (ČSOB) pokutu 1,5 milióna eur. Polícia to oznámila na sociálnej sieti. Pokuta bola banke uložená za porušenie ustanovení zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu.

Okrem uloženia pokuty je súčasťou sankcie aj zverejnenie právoplatného rozhodnutia. To nadobudlo právoplatnosť vo štvrtok (11.11.). Vo zverejnenom dokumente je popísaných 33 prípadov pochybení.

Rozhodnutie hovorí o tom, že banka vo viacerých prípadoch nevykonala zvýšenú starostlivosť pri klientoch s vyšším rizikom. Malo ísť vo viacerých prípadoch o schránkové firmy, kde bol konateľom a konečným užívateľom výhod cudzinec bez zjavného vzťahu k SR. Súčasne išlo o obchody s nezvyčajne vysokým objemom finančných prostriedkov v hotovosti následne odoslaných do krajín s vyšším rizikom legalizácie príjmu z trestnej činnosti, kde banka nepreukázala primeraný rozsah starostlivosti.

Pri vkladoch v hotovosti na účet klienta, v jednom z prípadov napríklad v celkovej výške 34,6 milióna eur, po ktorých nasledoval bezprostredný transakčný režim založený na vysokých cezhraničných debetných transakciách v prospech účtov spoločností v krajinách s vyšším rizikom legalizácie príjmu z trestnej činnosti, nesplnila banka podľa rozhodnutia viaceré povinnosti. Napríklad nepreskúmala účel týchto obchodov a neprijala náležité opatrenia na zabránenie ich použitia na účely legalizácie a financovania terorizmu. Tiež neohlásila bez zbytočného odkladu FSJ niektoré neobvyklé obchodné operácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy