Svet kryptomien: Bitcoin a ethereum sa dostali na nové rekordné maximá, v Rakúsku ich zdania ako akcie

, TASR;ČTK Foto: TASR/AP

Bitcoin a ethereum, teda dve najväčšie kryptomeny, sa v utorok dostali na nové rekordné maximá, podľa niektorých analytikov je dôvodom pokračujúceho posilňovania sa kryptomien snaha investorov o zabezpečenie sa proti inflácii. V Rakúsku bude od 1. marca budúceho roka platiť daň na príjmy z kryptomien 27,5 percenta.

Cena bitcoinu v utorok skoro ráno stúpla o 3,6 % na 68.513 USD (59.170 eur) a cena etherea vzrástla až na 4840 USD. Celková trhová kapitalizácia digitálnych tokenov, ktoré sleduje stránka CoinGecko, sa dostala na 3,1 bilióna USD. Bitcoin sa od začiatku tohto roka posilnil o viac než 130 % a ethereum o 550 %.

V Rakúsku chystajú novinku od 1. marca budúceho roka.  Na všetky kryptomeny nadobudnuté po 28. februári 2021 vyrubia daň na príjmy z kryptomien na úrovni 27,5 percenta. Kryptomien nakúpených pred stanoveným termínom by sa táto daň týkať nemala. Podľa ministra financií Gernota Blümela chcel kabinet prispieť k odbúraniu nedôvery a predsudkov voči novým technológiám. „Zároveň zaisťujeme väčšiu spravodlivosť pre investorov a rovnaké podmienky na trhu,“ povedal minister. 

Nebude pritom rozhodujúce, ako dlho človek bitcoin alebo iné digitálne meny vlastnil. V utorok to oznámilo rakúske ministerstvo financií, informovala agentúra DPA. Kryptomeny sa tak v krajine budú daniť rovnakou sadzbou ako akcie.

Rakúšania budú musieť odviesť daň raz ročne, pričom suma sa vypočíta z cenového rozdielu medzi začiatkom a koncom ročného obdobia. Zdaní sa aj príjem z kryptomien pochádzajúci z takzvaného špekulatívneho predaja. Teda pokiaľ investor kryptomenu nakúpi a so ziskom predá skôr ako uplynie jeden rok. Aj v tomto prípade sa daň vypočítava z cenového rozdielu.

Podľa informácií zverejnených na webe rakúskeho ministerstva financií bude mať zdanenie kryptomien dopad aj na účtovanie virtuálnych mien vo firemnom vlastníctve, takzvanú ťažbu kryptomien a prevádzku kryptomenových búrz či bankomatov.

Fanúšikovia tvrdia, že kryptomeny sú aktívami, ktoré slúžia ako zabezpečenie proti inflácii. Kritici zasa poukazujú na ich vysokú volatilitu, ktorá sa nezlučuje s tvrdením, že sú uchovávateľom hodnoty. 

„Máme pocit, že sa trh zmenil," konštatoval Matthew Dibb zo spoločnosti Stack Funds, ktorá spravuje kryptoaktívna. Poukázal pritom na zvýšený dopyt zo strany veľkých investorov, a dokonca aj dôchodkových fondov. „Ľudia teraz prichádzajú na to, že nemať žiadnu pozíciu, ani veľmi malú, pravdepodobne nie je pre ďalší vývoj dobré, a tak nakupujú kryptoaktívne za terajšiu cenu," dodal.

Kryptomeny posilňujú od minulého mesiaca, kedy bol v Spojených štátoch spustený prvý fond ETF, ktorý sa zameriava na futures na bitcoiny.

„Kryptomeny sú miestom, kde sa točia rýchle peniaze," povedal Chris Weston, ktorý vedie výskum v maklérskej spoločnosti Pepperstone.

Súvisiace články

Aktuálne správy