Majiteľovi značky IKEA napriek rastu tržieb klesol zisk, firma zvýši ceny

, ČTK Foto: SITA/AP

Hrubý zisk spoločnosti Inter IKEA, ktorá je majiteľom švédskej nábytkárskej značky IKEA, sa v uplynulom finančnom roku znížil o 16 percent na 1,71 miliardy eur. Vyššie náklady na dopravu a suroviny totiž prevážili nad rastom tržieb, uviedla dnes firma. Dodala, že kvôli pretrvávajúcim problémom v dodávateľskom reťazci prikročí k zvýšeniu cien.

Inter IKEA poskytuje franšízu na obchody IKEA a má na starosti ich zásobovanie, z ktorého pochádza väčšina jej ziskov. Firma už minulý mesiac oznámila, že celkové tržby značky IKEA sa vo finančnom roku do 31. augusta zvýšili o šesť percent na rekordných 41,9 miliardy eur. K rastu tržieb prispel okrem iného prudký vzostup predaja prostredníctvom internetu.

"Zásobovať obchody a sklady IKEA je ťažké. Výpadky v dodávateľskom reťazci viedli k výraznému poklesu dostupnosti produktov, z ktorého sa ešte len musíme zotaviť. Očakávame, že to bude pokračovať aj po značnú časť tohto finančného roka," uviedla dnes firma.

Finančný riaditeľ firmy Martin van Dam v rozhovore pre agentúru Reuters upozornil, že vzhľadom na nedostatok surovín a rast ich cien aj vzhľadom na logistické problémy bude v tomto finančnom roku ťažké dosiahnuť rast. "Samozrejme rast plánujeme, ale bude to znamenať veľmi tvrdú prácu v našom dodávateľskom reťazci a s našimi dodávateľmi," vyhlásil. Uviedol tiež, že majitelia obchodov IKEA budú mať určitú voľnosť v tom, do akej miery sa rozhodnú preniesť zvýšenie cien na zákazníkov.

Väčšinu predajní IKEA vlastní spoločnosť Ingka Group. Tá minulý mesiac oznámila, že tržby v jej predajniach sa v uplynulom finančnom roku zvýšili o šesť percent na 37,4 miliardy eur.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy