Lagardeová: Je veľmi nepravdepodobné, že ECB budúci rok zvýši sadzby

, ČTK Foto: SITA/AP

Podľa prezidentky Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardeovej je veľmi nepravdepodobné, že ECB v budúcom roku zvýši úrokové sadzby. Inflácia totiž bude opäť nízka, povedala dnes Lagardeová. Trhy pritom vsádzali na to, že ECB zvýši úroky budúci rok v októbri.

"V našom výhľade úrokových sadzieb sme jasne formulovali tri podmienky, ktoré musia byť splnené skôr, ako sa začnú sadzby zvyšovať," povedala šéfka ECB. "Napriek súčasnému prudkému rastu inflácie zostáva inflačný výhľad v strednodobom horizonte utlmený, a preto je veľmi nepravdepodobné, že by tieto tri podmienky boli v budúcom roku splnené."

Komentár Lagardeovej prichádza po tom, čo sa jej minulý týždeň nepodarilo odsunúť očakávania trhu na zvýšenie úrokov. Investori dokonca krátky čas vsádzali na to, že sadzby sa budúci rok zvýšia dvakrát, neskôr ustúpili k očakávaniu jedného zvýšenia úrokov, a to budúci rok v októbri.

Lagardeová dnes tiež varovala, že ECB bude aj naďalej využívať núdzové nákupy aktív na udržanie nízkych výpožičných nákladov.

"V čase, keď je kúpna sila obmedzená vyššiemu účty za energie a pohonné hmoty, nie je neprimerané sprísnenie podmienok financovania žiaduce. Predstavovalo by neoprávnený protivietor pre oživenie," vyhlásila.

ECB a finanční investori sa rozchádzajú v názore na pravdepodobný vývoj inflácie, ktorá je najdôležitejším ukazovateľom pri určovaní menovej politiky. Zatiaľ čo ECB sa domnieva, že rast cien ustúpi zo súčasných úrovní nad štyrmi percentami pod dvojpercentný cieľ ECB v budúcom roku, investori vsádzajú na trvalejšie cenové tlaky, ktoré by mali vyvolať sprísnenie menovej politiky.

Problémom je, že neistota okolo inflácie je neobvykle vysoká. Dokonca aj Lagardeová minulý týždeň pripustila, že súčasný prudký rast cien bude vyšší a dlhší, než sa ešte pred niekoľkými týždňami myslelo, upozorňuje agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy