Na východnom Slovensku zlikvidovala viac ako 1,5 tony živočíšnych produktov

Colný úrad (CÚ) Michalovce zlikvidoval v tomto roku už viac ako 1,5 tony tovaru živočíšneho pôvodu, ktorý colníci zadržali na hraničných priechodoch vo Vyšnom Nemeckom a v Čiernej nad Tisou. Finančná správa (FS) v tejto súvislosti apeluje na cestujúcich, aby si pred príchodom na Slovensko z takzvaných tretích krajín overili, či dovážaný tovar spĺňa legislatívne podmienky a množstevné limity.
Ako TASR informovala hovorkyňa CÚ Michalovce Jana Nimrichterová, úrad po letnej turistickej sezóne zlikvidoval 764,84 kilogramu tovaru zadržaného na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom a 52,63 kilogramu na hraničnom priechode v Čiernej nad Tisou. „Likvidácia tohto tovaru sa uskutočnila prostredníctvom kafilérie, ktorej bolo odovzdané mäso, masť, slanina, oškvarky, salámy, klobásy, tvaroh, maslo, mliečne výrobky, vajíčka aj med,“ ozrejmila s tým, že kým dovoz mäsových výrobkov z tretích krajín je úplne zakázaný, pri mede a vajciach sú stanovené „striktné množstevné limity“. Ako ozrejmila, v prípade medu, vajec, mušlí či slimákov to predstavuje množstvo do dvoch kilogramov. „Taktiež je umožnený dovoz sušeného dojčenského mlieka či špeciálnych potravín potrebných zo zdravotných dôvodov v množstve dvoch kilogramov,“ doplnila.
Povoleným tovarom je chlieb, sucháre, cestoviny nemiešané s mäsovým výrobkom ani ním plnené, koláče, sušienky, oblátky, čokoláda, cukrovinky, sladkosti, a tiež výživové doplnky v balení pre konečného spotrebiteľa.
„Nezákonným dovozom tovaru nielen z Ukrajiny, ale aj z iných tretích krajín sa občania môžu dopustiť colného priestupku alebo trestného činu, za ktorý hrozí postih vo forme pokuty, neprepustenia, zaistenia alebo zhabania tovaru, prípadne iný trest,“ uzavrela Nimrichterová s tým, že cestujúci s nepovoleným tovarom živočíšneho pôvodu je tiež povinný uhradiť náklady na likvidáciu týchto potravín.

Súvisiace články

Aktuálne správy