Zisk Santander v 3. kvartáli vzrástol viac, ako sa čakalo

Španielska banka Santander zaznamenala v 1. štvrťroku lepšie, ako očakávané výsledky. Prispeli k tomu nižšie opravné položky na straty z úverov a solídny výkon na trhoch v Spojených štátoch a Británii.
Druhý najväčší poskytovateľ pôžičiek v eurozóne z hľadiska trhovej hodnoty v stredu uviedol, že jeho čistý zisk sa v 3. štvrťroku 2021 zvýšil o 24 % na 2,17 miliardy eur z 1,75 miliardy eur v rovnakom období minulého roka. Ekonómovia, ktorých oslovila spoločnosť FactSet, očakávali zisk 2,03 miliardy eur.
Tržby banky za tri mesiace do konca septembra 2021 vzrástli na 11,93 miliardy eur z vlaňajších 11,09 miliardy eur, zatiaľ čo trhy odhadovali, že dosiahnu 11,60 miliardy eur.
Čistý úrokový výnos, teda rozdiel medzi tým, čo banka zarobila na úveroch a čo zaplatila klientom za vklady, sa vyšplhal na 8,46 miliardy eur zo 7,77 miliardy eur pred rokom.
Čisté opravné položky na straty z úverov sa v 3. štvrťroku znížili o 13 % na 2,22 miliardy eur.
„Naše výkony v USA a v Spojenom kráľovstve boli obzvlášť silné, čo podčiarklo efektívnosť našej stratégie na týchto dôležitých trhoch,“ uviedla vo vyhlásení predsedníčka spoločnosti Santander Ana Botinová.
Banke sa podarilo tiež zlepšiť pomer základného kapitálu tier-1, ktorý je najprísnejším ukazovateľom solventnosti, na 11,85 % z 11,7 % v júni. Prispelo k tomu zníženie pomeru vyplácaných dividend k zisku na 40 % z 50 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy