Prvovýroba mlieka požaduje mimoriadnu podporu 35 mil. eur

K pretrvávajúcim problémom vo forme veľkého investičného dlhu, nedostatku pracovnej sily a nízkej podpore pribudli problémy spôsobené pandémiou ochorenia COVID 19, obrovský nárast výrobných nákladov a stagnácia nákupnej ceny mlieka. Slovenskí prvovýrobcovia mlieka sa opäť ocitli v kríze a žiadajú mimoriadnu podporu na stabilizáciu sektora.
„Situácia je najhoršia od roku 2016. Vtedy došlo k prepadu nákupných cien mlieka z dôvodu zrušenia mliečnych kvót a nárastu produkcie na spoločnom európskom trhu. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) vtedy vykrylo straty prvovýroby sumou 33 miliónov eur zo štátneho rozpočtu. O päť rokov neskôr rastú celosvetovo ceny komodít a náš rezort sa tak dostáva opäť na križovatku. Potrebujeme vykryť obrovské straty, s ktorými nikto nemohol počítať. Požadujeme mimoriadnu podporu vo výške 35 miliónov eur,“ uviedol Alexander Pastorek, predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM).
„Napriek tomu, že Európska komisia povolila tzv. Dočasný rámec mimoriadnej štátnej pomoci a všetky európske štáty túto možnosť využili, slovenskí poľnohospodári nedostali žiadnu kompenzáciu na zvýšené náklady súvisiace s pandémiou COVID 19,“ priblížila Margita Štefániková, riaditeľka SZPM.
Problémy v sektore mlieka sa podľa nej vyhrotili v poslednom období pre enormný nárast cien rastlinných komodít a krmív nakupovaných na zahraničných trhoch. „Analýzy ukazujú, že náklady na výrobu mlieka sa len z tohto dôvodu zvýšili o 3 centy na kilogram mlieka. Pri priemerných výrobných nákladoch na úrovni 42 centov tak prvovýrobcovia mlieka zaznamenávajú straty vo výške 10 centov. Po odrátaní celkovej podpory v priemernej výške 6 centov vzniká prvovýrobcom strata na úrovni 4 centy na kilogram mlieka,“ spresnila Štefániková.
Prvovýroba mlieka očakáva, že v tomto roku dosiahne stratu vo výške 55 miliónov eur. Vzhľadom na to, že celkovo sa výroba a dodávky mlieka na trh dotýkajú len 370 subjektov, ide o výrazné zaťaženie týchto poľnohospodárskych podnikov.
„Radi by sme našim prvovýrobcom platili za mlieko čo najviac. Cenu suroviny však limitujú možnosti, za akú hodnotu sú spracovatelia schopní predať svoje výrobky na špecifickom slovenskom trhu, ktorý je výrazne orientovaný na akciový predaj,“ povedal Marián Šolty, prezident Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ). Spracovatelia mlieka sa podľa neho obávajú, že ak nedôjde k odškodneniu prvovýrobcov, môže dôjsť k poklesu výroby kravského mlieka.
„Okrem mimoriadnej podpory požadujeme aj dlhodobé nastavenie systému v ktorom prvovýroba mlieka bude v nasledujúcich rokoch fungovať,“ zdôraznil Pastorek. Prvovýrobcovia mlieka tým podľa neho myslia najmä prehodnotenie výšky štátnej pomoci na rok 2022 na Zelenú naftu, pretože stanovené normatívy spotreby motorových olejov nezodpovedajú reálnej spotrebe.
„V súvislosti s prípravou Spoločnej poľnohospodárskej politiky na roky 2023 až 2027 požadujeme zaradenie mlieka do kategórie citlivých komodít a prednostnú podporu kategórií mliečneho hovädzieho dobytka. Očakávame, že podpora zo zdrojov v rámci intervencií a opatrení Strategického plánu vo výške asi 500 eur na veľkú dobytčiu jednotku pri podpore všetkých kategórií mliečneho dobytka by mohla zastabilizovať úbytok stavov a prispela by k zachovaniu výroby mlieka na Slovensku,“ uzatvorila Štefániková.

Súvisiace články

Aktuálne správy