Británia a EÚ stále nevyriešili otázku obchodu v Severnom Írsku

Rozhovory medzi Britániou a Európskou úniou (EÚ) o obchodných pravidlách pre Severné Írsko po brexite boli konštruktívne, podstatné rozdiely však pretrvávajú. Oznámila to v sobotu (23. 10.) vláda v Londýne.
Tovar prepravovaný medzi Britániou a Severným Írskom v súčasnosti podlieha colným kontrolám v rámci dohody o brexite s cieľom vyhnúť sa hraničným kontrolám medzi Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva, a Írskom, ktoré je členom EÚ.
Británia a EÚ sa však nezhodujú na tom, ako vykonávať colné a bezpečnostné kontroly, ktoré obzvlášť výrazne ovplyvnili prepravu mäsa, mliečnych a medicínskych produktov. Británii sa tiež nepáči, akú úlohu má pri kontrole dodržiavania dohody najvyšší súd EÚ.
„Rozhovory boli tento týždeň konštruktívne a od EÚ sme počuli niekoľko vecí, na ktorých môžeme spolupracovať. Ale realita je taká, že sme stále vzdialení, pokiaľ ide o veľké otázky, najmä o správu vecí verejných,“ uviedla kancelária premiéra Borisa Johnsona v sobotu neskoro večer.
Ďalšie kolo rozhovorov pomôže zistiť, či dokážu obe strany prekonať rozdiely v názoroch, alebo či bude Londýn musieť použiť článok 16, konštatuje sa ďalej vo vyhlásení, s odkazom na možnosť prijať jednostranné opatrenia na zmiernenie obchodných tokov medzi Spojeným kráľovstvom a jeho provinciou.
Rokovania s vyjednávačmi EÚ sa na budúci týždeň presunú z Bruselu do Londýna a britský minister pre brexit David Frost sa koncom týždňa stretne s podpredsedom Európskej komisie Marošom Šefčovičom.
Írsky minister pre európske záležitosti Thomas Byrne vo štvrtok (21. 10.) naznačil, že spor by sa mohol vyriešiť v priebehu niekoľkých týždňov.
EÚ predložila 13. októbra Británii podrobné návrhy na uľahčenie tranzitu tovaru, ale nie je ochotná vzdať sa úlohy Európskeho súdneho dvora pri riešení sporov.

Súvisiace články

Aktuálne správy