Agentúra S&P zlepšila výhľad ratingu Talianska

Ratingová agentúra S&P Global signalizovala, že by mohla zlepšiť svoje hodnotenia úverovej bonity Talianska.

Ratingová agentúra S&P Global signalizovala, že by mohla zlepšiť svoje hodnotenia úverovej bonity Talianska. Ako dôvod uviedla pokrok pri implementácii reforiem, ktoré podporia rast ekonomiky a fiškálnu konsolidáciu.
S&P v piatok (22. 10.) potvrdila rating dlhodobých záväzkov Talianska na úrovni BBB, čo je dva stupne nad neinvestičným pásmom. Zároveň však zlepšila výhľad ratingu na pozitívny zo stabilného.
Vyhliadky talianskej ekonomiky sa zlepšili vďaka zvýšeniu vakcinácie, ktorá umožnila krajine vyhnúť sa novému lockdownu. Peniaze z fondu obnovy Európskej únie (EÚ) podporujú oživovanie ekonomiky a opatrenia Európskej centrálnej banky (ECB) držia výnosy dlhopisov nízko.
Podľa S&P sa Rím jasne prihlásil k reformám, ktoré podporia rast, čo bude mať pozitívny vplyv na verejné financie. „Takisto kroky, ktoré prijala ECB od začiatku pandémie na zabezpečenie jednotnej menovej politiky v rámci eurozóny, podporili zotavovanie Talianska ťahané investíciami.“
Taliansko je najväčším príjemcom z fondu obnovy EÚ, z ktorého získa takmer 200 miliárd eur vo forme grantov a úverov.
S&P prognózuje, že deficit verejných financií Talianska v roku 2021 dosiahne 8,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) a nie 9,4 % HDP, čo je oficiálny vládny cieľ. V minulom roku schodok predstavoval 9,6 % HDP. HDP tento rok podľa S&P reálne stúpne o 6 % a v roku 2022 o 4,4 % po poklese takmer o 9 % v minulom roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy