Nemecká spoločnosť Continental zhoršuje výhľad pre problémy s dodávkami

Nemecký koncern Continental, najväčší európsky dodávateľ komponentov pre automobilový priemysel, zhoršil svoj výhľad na rok 2021. Dôvodom je nedostatok polovodičov a problémy v globálnom dodávateľskom reťazci.
„Negatívny vplyv inflácie nákladov na kľúčové vstupy vrátane elektroniky a elektromechanických komponentov, ako aj nerastných surovín, je čoraz výraznejší,“ uviedol v piatok Continental vo svojom vyhlásení.
Nedostatočné dodávky polovodičov a „neistoty súvisiace s dodávateľským reťazcom“ budú mať tento rok za následok stagnáciu svetového automobilového trhu v porovnaní s rokom 2020, keď toto odvetvie zasiahli blokády na začiatku pandémie nového koronavírusu.
Koncern teraz očakáva za celý rok tržby od 32,5 miliardy do 33,5 miliardy eur namiesto 33,5 – 34,5 miliardy eur v predchádzajúcej prognóze.
Prevádzková marža Continentalu, čo je ukazovateľ pozorne sledovaný investormi, by sa mala pohybovať v pásme 5,2 až 5,6 %, zatiaľ čo predtým skupina odhadovala, že bude medzi 6,5 – 7 %.
Otrasy spôsobené pandémiou priniesli globálny nedostatok všetkého od dreva po polovodiče a plasty, čo obmedzuje výrobu v širokej škále odvetví.
Kľúčový nemecký automobilový sektor obzvlášť tvrdo zasiahol nedostatok čipov, kľúčového komponentu v konvenčných aj elektrických vozidlách. To prinútilo niekoľko nemeckých automobiliek pozastaviť výrobu.
Predaj nových áut v Európe v septembri klesol na najnižšiu úroveň pre tento mesiac od roku 1995, uviedlo minulý týždeň Európske združenie výrobcov automobilov.
Tržby Continentalu v 3. štvrťroku medziročne klesli o 8,5 % na 8 miliárd eur, keďže sa zhoršila kríza s dodávkami. Ukázali to v piatok predbežné údaje, ktoré koncern zverejnil spolu s revíziou výhľadu.
Automobilová divízia spoločnosti podľa rýchleho odhadu vykázala za 3. kvartál stratu s prevádzkovou maržou na úrovni -2,3 %.
Kompletné štvrťročné výsledky uverejní Continental 10. novembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy