Inflácia v eurozóne môže prekonať očakávania, varuje K. Knot

Inflácia v eurozóne môže v krátko a strednodobom horizonte prekonať očakávania, uviedol člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky Klaas Knot. Tento výhľad pre rast cien je podľa neho dostatočným dôvodom na ukončenie núdzového programu nákupov dlhopisov PEPP v marci 2022.
Inflácia sa tento rok prudko zrýchlila. Prispelo k tomu viacero jednorazových faktorov, ale viacero pozorovateľov a odborníkov, vrátane expertov Medzinárodného menového fondu (MMF), v poslednom čase varuje, že zvýšená inflácia môže trvať dlhšie, než sa predpokladalo.
Inflačné riziká smerujú podľa Knota nahor. Riziko ďalšieho zrýchlenia rastu cien v „krátko a dlhodobom horizonte súvisia predovšetkým s vytrvalejšími problémami na strane ponuky a silnejšou domácou dynamikou zvyšovania miezd a cien“, uviedol guvernér holandskej centrálnej banky.
Podľa Knota, ktorý patrí v Rade guvernérov ECB medzi jastrabov, aj ak sa tieto riziká nematerializujú, samotný základný scenár ECB ospravedlňuje ukončenie núdzového pandemického programu nákupov aktív PEPP v objeme 1,85 bilióna eur.
Knota však neznepokojuje dlhodobý inflačný výhľad a odmietol obavy, že rast cien sa môže dostať spod kontroly. Poukázal na to, že inflačný výhľad sa vrátil do normálu a trhové inflačné očakávania počítajú s rastom cien, ktorý je v súlade s dvojpercentným cieľom ECB. Podľa Knota je tento vývoj pozitívny. „Po dlhom období nezdarov a deflačných rizík sú to dobré správy“.
Tempo rastu spotrebiteľských cien sa v uplynulých desiatich rokoch väčšinou pohybovalo pod inflačným cieľom ECB, a to aj napriek bezprecedentným stimulom, vrátane programu nákupu aktív, lacných úverov pre banky a negatívnych úrokových sadzieb.
Podľa základného scenára ECB sa inflácia v eurozóne do konca roka zvýši na 4 %, a potom počas roka 2022 opäť klesne pod cieľové dve percentá.

Súvisiace články

Aktuálne správy