Popredné nemecké ekonomické inštitúty zhoršili odhad rastu ekonomiky

Popredné nemecké ekonomické inštitúty vo štvrtok výrazne zhoršili prognózu tohtoročného rastu nemeckej ekonomiky. Ako uviedli, dôvodom slabšieho než pôvodne očakávaného rastu sú pokračujúce komplikácie v dodávateľských reťazcoch, ktoré obmedzujú produkciu. Na druhej strane, vyhliadky ekonomického vývoja v budúcom roku inštitúty výrazne zlepšili.
V spoločnej prognóze päť nemeckých ekonomických inštitútov (RWI, DIW, Ifo, IfW a IWH) stanovilo, že tohtoročný rast nemeckej ekonomiky dosiahne 2,4 %. To znamená prudké zhoršenie prognózy, keď v predchádzajúcom odhade inštitúty počítali s rastom na úrovni 3,7 %.
Naopak, na rok 2022 prognózu podstatne zlepšili. Pôvodne počítali s budúcoročným rastom hospodárstva na úrovni 3,9 %, teraz očakávajú, že rast dosiahne 4,8 %.
Už začiatkom týždňa zhoršil prognózu vývoja nemeckej ekonomiky v tomto roku Medzinárodný menový fond (MMF). Ten stanovil odhad rastu nemeckej ekonomiky v tomto roku na 3,1 % oproti júlovej prognóze na úrovni 3,6 %.
Nemecké ekonomické inštitúty zároveň zverejnili prognózu vývoja spotrebiteľských cien. Ako uviedli, miera inflácie by v budúcom roku mala dosiahnuť 2,5 % a v ďalšom roku by sa mala zmierniť na 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy