Pokiaľ by som bola v situácii P. Kažimíra,zvážila by som odstúpenie

, TASR Foto: TASR/Martin Baumann

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyhlásila, že pokiaľ by bola v situácii guvernéra Národnej banky Slovenska a exministra financií Petra Kažimíra, veľmi vážne by zvažovala odstúpenie z funkcie pre ochranu mena inštitúcie, ktorú teraz zastupuje. Uviedla to v stredu v súvislosti s Kažimírovým obvinením z podplácania, ale aj priznaniami jeho bývalých podriadených. Dodala však, že rešpektuje prezumpciu neviny a o vine musí rozhodnúť súd.

"Je to jedno z mnohých obvinení. To, čo sa na Slovensku za posledné mesiace deje, je veľmi dôležitá očista a náprava správnym smerom. Nehovorím len o desiatkach obvinených, ale aj o tom, že vyše 20 ľudí sa už priznalo k spáchaniu korupčnej činnosti v minulosti. Je to nevyhnutný proces, ktorý musí pokračovať," skonštatovala prezidentka.

Prípadným návrhom na odvolanie Kažimíra z funkcie sa bude zaoberať, keď bude na stole. "Musia byť splnené zákonné dôvody, je to, samozrejme, na návrh vlády a po schválení parlamentom, ja som až na konci toho reťazca," poznamenala Čaputová.

Kažimír čelí obvineniu z podplácania. Avizoval, že proti nemu podá sťažnosť. Bývalý minister financií tvrdí, že sa "necíti byť vinný zo žiadneho trestného činu" a zároveň je podľa neho skutkový stav v uznesení nepravdivý a v samotnom odôvodnení chýbajú potvrdzujúce dôkazy.

Guvernér NBS považuje obvinenie za nespravodlivé. Chce očistiť svoje meno.

"Toto obvinenie priamo nesúvisí s činnosťou národnej banky. Pracujem na sťažnosti proti obvineniu. Nespáchal som žiadny trestný čin a budem si plniť svoje úlohy guvernéra aj naďalej," zdôraznil Kažimír.

"Toto obvinenie pociťujem a vnímam ako obrovskú nespravodlivosť a urobím všetko pre očistenie svojho mena a obranu inštitúcie, ktorú zastupujem," podotkol. Uviedol, že si váži hodnoty, ktoré predstavuje prezidentka SR, a jej stanovisku rozumie.

Súvisiace články

Aktuálne správy