Rast spotrebiteľských cien v Holandsku sa v septembri zrýchlil

Medziročný rast spotrebiteľských cien v Holandsku sa v septembri zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo za 21 mesiacov, najmä v dôsledku zdraženia energií. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad v Amsterdame.
Konkrétne, miera inflácie v piatej najväčšej ekonomike eurozóny sa v septembri vyšplhala na 2,7 % z 2,4 % v predchádzajúcom mesiaci. Dosiahla tak najvyššiu úroveň od decembra 2019 a vysoko prekročila 2-% cieľovú úroveň európskej centrálnej banky.
Motorom jej rastu bolo zdraženie cien elektriny, plynu a ďalších palív o 19,4 %. V septembri však rástli rýchlejšie aj ceny bývania (o 3,3 % oproti 2,6 % v auguste), dopravy (8,9 % proti 6,2 %), rekreácie a kultúry (2 % oproti 0,7 %), zatiaľ čo rast cien odevov a obuvi sa spomalil (na 0,2 % z 1,3 %) a ceny potravín a nealkoholických nápojov stagnovali (po zvýšení 0,1 % v auguste).
Medziročná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny energií, potravín, alkoholu a tabaku, v septembri stúpla na 1,7 % z 1,6 % v auguste, čo je jej trojmesačné maximum.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Holandsku v septembri zvýšili len mierne, o 0,1 %, najmenej za štyri mesiace, po náraste o 0,4 % v auguste.

Súvisiace články

Aktuálne správy