Zákon o centrálnom registri účtov prepracovali, MF ďalej diskutuje s bankami

, TASR Foto: getty images

Pôvodný návrh zákona o centrálnom registri účtov bol značne prepracovaný, aby odstránil obavy Úradu na ochranu osobných údajov a bol v súlade s platnými ustanoveniami GDPR. Ministerstvo financií (MF) SR v súčasnosti vedie diskusie so zástupcami trhu, najmä bankami. Vstupy pre Ministerstvo vnútra (MV) SR, ktoré je predkladateľom zákona, má rezort financií poskytnúť v najbližších týždňoch. Pre TASR to uviedol tlačový odbor MF SR.

Návrh zákona v súčasnosti finalizuje, uviedlo MV SR. Vychádza sa pritom zo zásadných pripomienok a následných rozporových konaní so subjektmi, ktoré ich vzniesli. "Pred jeho predložením do ďalšieho legislatívneho procesu je potrebné ešte doriešiť niektoré technické podrobnosti súvisiace s vedením registra, ktoré nám má poskytnúť ministerstvo financií. To bude správcom a prevádzkovateľom registra," priblížil tlačový odbor.

Ministerstvo financií sa podľa svojich slov problematike intenzívne venuje. "Napriek skutočnosti, že táto úloha bola MF SR pridelená len koncom minulého roka, vykonáva viaceré aktivity, v rámci ktorých sa snaží vysporiadať s viacerými otvorenými otázkami (aj otázky vznesené v rámci medzirezortného pripomienkového konania), medzi ktoré možno zahrnúť napríklad rozsah, integritu a bezpečnosť údajov v Centrálnom registri účtov," uviedol tlačový odbor.

Rezort financií deklaruje, že chce nastaviť také IT riešenie registra, ktoré zabezpečí vysokú bezpečnosť uchovávaných údajov a zároveň vytvorí čo najnižšiu technickú, personálnu a finančnú záťaž pre účastníkov trhu, ktorí budú povinne do neho zasielať údaje.

Legislatívny návrh na zriadenie centrálneho registra účtov zatiaľ prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním, na vládu dosiaľ predložený nebol. Cieľom registra je zefektívniť vyšetrovanie závažnej trestnej činnosti. Oprávnené orgány v ňom majú mať prístup k informáciám o účtoch a bezpečnostných schránkach. Podľa pôvodného návrhu mali finančné inštitúcie vrátane Národnej banky Slovenska zmeny v údajoch elektronicky zasielať každý pracovný deň. Prevádzka centrálneho registra má byť podporená aj v rámci plánu obnovy.

Súvisiace články

Aktuálne správy