Kryptomeny hľadali stabilitu a našli zlato a dolár

, the conversation Foto: TASR/AP,getty images

Pohľad na význam nových kryptomien sa od vzniku bitcoinu v roku 2008 nijak nezmenil. Tieto virtuálne aktíva sa snažia stať novou formou peňazí, to znamená prevziať funkcie výmenného média, uchovávateľa hodnoty bežne akceptovanej meny a zúčtovacej jednotky.

Nehmotný charakter kryptomien prakticky znemožňuje určiť reálnu hodnotu týchto aktív, ktorá zostáva neistá a slúži ako živná pôda pre špekulácie. Od roku 2017 dochádza k náhlym výkyvom v hodnote kryptomien, ale obzvlášť silné sú od roku 2020 v dôsledku pandémie, či vďaka vyhláseniam Elona Muska o tom, že Tesla bude bitcoinu akceptovať ako platobný prostriedok

Špekulatívne obchodovanie zabraňuje stabilite ich výmennej hodnoty a preto obmedzuje použitie ako uchovávateľa hodnoty. Ďalší handicap je, že na rozdiel od iných bezpečných čprístavov kryptomeny nemajú vnútornú hodnotu. Ich volatilita je vyššia ako volatilita hmotných aktív, ako je ropa alebo zlato, čo ukazuje na trhové riziko, ktorému sú vystavení tí, ktorí investujú do kryptomien. Táto nestabilita znižuje jej potenciál ako diverzifikačného aktíva v tradičných portfóliách (akcie, komodity…).

V posledných rokoch viedol problém vysokej volatility k vzniku nových kryptomien, tzv. stablecoinov alebo stabilných mien, ktoré boli navrhnuté tak, aby posilnili stabilitu jeho ceny. Na druhej strane rastúca popularita kryptomien (a ich nepriehľadnosť) núti tvorcov politík zvážiť opatrenia a nariadenia na kontrolu ich možných účinkov na tradičné finančné trhy.

Tieto stablecoiny môžu byť kryté tradičným finančným aktívom (fiat mena, ako je dolár alebo euro alebo ich portfólio) alebo komoditou (ako zlato alebo ropa). Ponuka môže tiež závisieť od algoritmu, ktorý reaguje na zmeny dopytu, aby minimalizoval svoju volatilitu, ako je to v prípade niektorých kryptomien. Finančné inovácie dokonca viedli k vytvoreniu stablecoinov podporovaných inými kryptomenami. 

Kryptomeny kryté dolárom: skutočná parita?
Pokiaľ ide o objemy obchodovania boli zatiaľ najúspešnejšie stablecoiny kryté fiat menou a obzvlášť tie, ktoré sú viazané na americký dolár. Volatilita tokenu tether a USD coinu, čo sú najväčšie stablecoiny z pohľadu trhovej kapitalizácie, dosiahla za posledné tri roky jednu desatinu bitcoinu alebo jednu pätinu volatility referenčného indexu na akciovom trhu SP500. 

Tether a USD coin zakladajú svoju hodnotu na prísľube, že každý token je krytý jedným americkým dolárom, aj keď táto parita môže byť diskutabilná. Podpora 1: 1 je potvrdená externými auditmi, ale spochybňovaná a kritizovaná je nedostatočná transparentnosť Bitfinexu, emitenta tetheru, vo vzťahu k jeho skutočným rezervám v amerických dolároch. Správa z mája 2021 hovorí o tom, že podpora od 1. apríla 2019 klesla na mizerných 3,87 %.

Tieto nedostatky však nijak neovplyvnili jeho úspech. Podľa špecializovanej platformy CoinMarketCap je tether najpoužívanejším výmenným médiom na transakcie s kryptomenami. Prakticky dosahuje dvojnásobný objem obchodovania s bitcoinmi a je piatym kryptoaktívom z hľadiska trhovej kapitalizácie.

Je zlato najlepšou podporou stabilného rastu?
Počas pandémie sa kryptotrh s cennými kovmi stal veľmi obľúbeným medzi investormi. Dôvodom je, že tento hybrid poskytuje výhody dvoch relevantných nástrojov: zlata a kryptomien. 

Zlato bolo historicky považované za aktívum bezpečného prístavu v čase krízy. Zmierňuje extrémnu volatilitu kryptomien prepojením hodnoty s hodnotou fyzického zlata a získava vnútornú hodnotu.

Na druhej strane tento hybrid umožňuje tým, ktorí chcú investovať do zlata, aby tak urobili bez obáv z nákladov na jeho skladovanie a držbu alebo z dôvodu problému s deliteľnosťou spojeného s investovaním do fyzického zlata.

Medzi priekopníkov v tomto segmente patrí goldcoin a digix zlato, ale nováčik PAX Gold má najväčšiu trhovú kapitalizáciu. Od svojho uvedenia na trh v septembri 2019 je volatilita PAX Gold podobná zlatu, je však iba o 21 % nižšia ako volatilita indexu SP500. V prípade goldcoinu a digix zlata je ich volatilita vypočítaná od septembra 2018 štrnásťkrát a trikrát väčšia ako v prípade indexu SP500.

Výhody podpory zlata a zisky vyplývajúce z býčej rally, ktorú si kov udržiava od konca roku 2018, poskytujú podstatnú výhodu oproti zvyšku kryptomien.

Kryptomeny kryté zlatom majú obrovský potenciál, pretože chránia pred infláciou a trpia menšou regulačnou neistotou, pretože zlato je univerzálnym aktívom. Je však ťažké ich klasifikovať ako stabilné mince, pretože údaje o volatilite ich hodnoty nie vždy zodpovedajú tomu, čo má podľa sľubov garantovať token stablecoinu. 

Súvisiace články

Aktuálne správy