Evergrande v stredu nezaplatila úroky z dlhopisov

Dvaja držitelia dolárových dlhopisov čínskej developerskej skupiny Evergrande splatných v stredu uviedli, že do 21.30 h miestneho času v Hongkongu nedostali žiadne peniaze.
Zadlžená developerská spoločnosť pritom v stredu ráno oznámila, že predá podiel v štátnom správcovi aktív Shengjing Bank za 1,5 miliardy USD (1,29 miliardy eur).
Dlhy spoločnosti Evergrande vo výške 305 miliárd USD vyvolali obavy, že sa jej problémy môžu rozšíriť prostredníctvom čínskeho finančného systému do celej ekonomiky a zasiahnuť aj zahraničné trhy. Tieto obavy čiastočne zmiernilo vyhlásenie čínskej centrálnej banky, že bude chrániť záujmy kupcov rezidenčných nehnuteľností.
Evergrande mala v stredu uhradiť úroky z dlhopisov vo výške 47,5 milióna USD splatných v marci 2024. Minulý týždeň vo štvrtok (23. 9.) bez akéhokoľvek vysvetlenia nezaplatila úroky z dlhopisov denominovaných v dolároch vo výške 83,5 milióna USD.
Podľa zdrojov, ktoré odmietli byť menované, keďže ide o citlivú záležitosť, niektorí z držiteľov dlhopisov splatných v roku 2024 im potvrdili, že nedostali od Evergrande v stredu žiadne informácie o platbe.
Zatiaľ nie je jasné, či je možné platbu ešte uskutočniť počas úradných hodín v USA.
Mlčanie spoločnosti Evergrande o svojich platobných povinnostiach priviedlo niekoľkých globálnych investorov k otázke, či budú musieť prehltnúť veľké straty, keď sa skončí 30-dňová ochranná lehota pre kupóny splatné 23. septembra aj 29. septembra.
Očakáva sa, že druhý najväčší developer v Číne uprednostní domácich veriteľov pred zahraničnými držiteľmi dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy