Dôvera talianskych podnikateľov v septembri klesla

Dôvera talianskych podnikateľov v ďalší vývoj ekonomiky aj v septembri klesla, už druhý mesiac po sebe. Ale spotrebiteľom sa tento mesiac zlepšila nálada a dosiahla najvyššiu úroveň za 23 rokov. Ukázal to v piatok prieskum štatistického úradu ISTAT.
Konkrétne, index dôvery v talianskom priemysle v septembri klesol na 113 bodov zo 113,2 bodu v auguste. Prekonal však odhady analytikov, ktorí očakávali, že sa zníži na 112,6 bodu.
Kombinovaný index dôvery podnikateľov vo výrobnom sektore, v stavebníctve, službách aj v maloobchode sa v septembri znížil na 113,8 z augustových 114 bodov.
Ale dôvera spotrebiteľov v tretej najväčšej ekonomike eurozóny tento mesiac vzrástla na 119,6 zo 116,2 bodu, zatiaľ čo analytici odhadovali, že naopak klesne na 115,8 bodu. Septembrová hodnota tohto indexu je najvyššia od začiatku sledovania údajov v januári 1998.
Vláda premiéra Maria Draghiho od jari postupne zmierňuje obmedzenia v reakcii na pokles miery nákazy novým koronavírusom a pokrok pri očkovaní v Taliansku.
Výkon tretej najväčšej ekonomiky eurozóny sa vlani pre blokády na zastavenie šírenia pandémie ochorenia COVID-19 znížil o 8,9 %, čo bol najstrmší pokles od druhej svetovej vojny.
Vláda v Ríme v oficiálnej prognóze predpovedá v tomto roku rast ekonomiky o 4,5 %, ale vzhľadom na pozitívne údaje sa očakáva, že kabinet v rámci revízie prognózy budúci týždeň zvýši svoj odhad hospodárskeho rastu približne na 6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy