Potenciálny kolaps Evergrande bude mať obmedzený vplyv na eurozónu

Potenciálny kolaps problémového čínskeho realitného gigantu Evergrande bude mať "obmedzený" vplyv na eurozónu.

Potenciálny kolaps problémového čínskeho realitného gigantu Evergrande bude mať „obmedzený“ vplyv na eurozónu. Uviedla to prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová na otázky novinárov.
„Ako som povedala, v tejto chvíli vidíme, že vplyv a expozícia sú zamerané na Čínu,“ povedala Lagardová v rozhovore pre americkú televíznu stanicu CNBC, ktorý bol zverejnený v piatok. „Za Európu môžem povedať, že priama expozícia je obmedzená.“
Trhy sa začiatkom týždňa prepadli pre obavy, že Evergrande, druhý najväčší developer v Číne, skolabuje pre kopu dlhov v hodnote viac ako 300 miliárd USD (256,09 miliardy eur), pričom so sebou stiahne aj ďalšie spoločnosti.
„Mám veľmi živé spomienky na nedávny vývoj na akciových trhoch v Číne, ktorý mal vplyv na celý svet,“ povedala Lagardová pre CNBC. „Ale v Európe a najmä v eurozóne by bola priama expozícia obmedzená,“ poznamenala.
Evergrande potrebuje získať peniaze na zaplatenie pohľadávok bankám, dodávateľom a držiteľom dlhopisov v termíne splatnosti. Skupina je taká veľká, že niektorí odborníci sa obávajú „rizika nákazy“ v rámci čínskej ekonomiky aj mimo nej.
ECB monitoruje vývoj, vyhlásila Lagardová.
Prezidentka ECB sa v tom istom rozhovore vyjadrila aj k inflácii v eurozóne, ktorá sa drží nad 2-percentným cieľom banky. Podľa nej sú mnohé príčiny vyšších cien dočasné a očakáva „návrat k oveľa väčšej stabilite v nasledujúcom roku“.
Spotrebiteľské ceny v eurozóne sa odrazili smerom nahor rýchlejšie, ako sa očakávalo, keď sa ekonomika po blokádach na zastavenie pandémie nového koronavírusu opäť otvorila.
Lagardová pripísala veľkú časť tohto rastu narušeniu dodávok a domnieva sa, že inflácia by sa mala budúci rok stabilizovať. „Keď sa pozriete na to, čo to spôsobuje, veľa z toho súvisí s cenami energií,“ povedala bývalá francúzska ministerka financií v súvislosti s tým, že znížené dodávky zemného plynu v Európe spôsobili zvýšenie jeho cien.
Lagardová tiež poukázala na koniec dočasných úľav v prípade dane z pridanej hodnoty (DPH) v Európe, ktoré zaviedli v minulom roku mnohé vlády na zmiernenie ekonomických dôsledkov pandémie nového koronavírusu, ako na jeden z dočasných motorov inflácie.
Upozornila však, že vyššie ceny energií môžu pretrvávať, pretože súvisia tiež s prechodom od fosílnych palív.
Lagardová podľa vlastných slov očakávala „pohyb“ v oblasti inflácie, keďže situácia na trhu práce je čoraz napätejšia a mnohé firmy majú problém obsadiť niektoré pracovné miesta. Dodala však, že stále je veľa ľudí bez práce, pričom počet nezamestnaných je najmenej o 1 milión vyšší ako pred pandémiou ochorenia COVID-19.
Prezidentka ECB sa tiež snažila poukázať na rozdiely medzi ECB, ktorá tento mesiac začala obmedzovať svoje núdzové nákupy dlhopisov, aj keď plánuje ešte chvíľu tlačiť peniaze, a americkým Federálnym rezervným systémom (Fed), ktorý tento týždeň oznámil, že čoskoro začne utlmovať nákupy dlhopisov. Podľa nej Fed odlišným „štruktúruje svoj balík podpory pre ekonomiku“, zatiaľ čo „ECB je v procese kalibrácie a začala s kalibráciou“.

Súvisiace články

Aktuálne správy