Popredný ukazovateľ vývoja americkej ekonomiky v auguste vzrástol

Popredný ukazovateľ vývoja americkej ekonomiky aj v auguste vzrástol. A viac, ako odhadovali analytici. Ukázal to vo štvrtok prieskum inštitútu Conference Board.
Podľa najnovších výsledkov sa kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index, LEI), ktorý predpovedá vývoj americkej ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch, v auguste 2021 zvýšil o 0,9 % na 117,1 bodu po revidovanom náraste o 0,8 % v júli. Analytici pritom očakávali, že index v auguste stúpne o 0,6 %.
Väčší nárast indexu odráža kladné príspevky ôsmich z desiatich ukazovateľov, vrátane nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti, indexu nových objednávok ISM a stavebných povolení.
Ataman Ozyildirim, riaditeľ ekonomického výskumu v Conference Board, sa domnieva, že aj keď variant delta nového koronavírusu a obavy zo stúpajúcej inflácie môžu v blízkej budúcnosti negatívne ovplyvniť trh práce a spotrebiteľské výdavky, vývoj LEI poukazuje na robustný hospodársky rast vo zvyšku roka.
Ozyildirim očakáva, že tempo rastu reálneho hrubého domáceho produktu dosiahne v tomto roku takmer 6 % a v roku 2022 sa spomalí na 4 %.
Prieskum ukázal tiež, že čiastkový index súčasnej ekonomickej situácie sa zvýšil v auguste o 0,2 % na 105,9 bodu. A index, ktorý odráža hodnotenie minulej situácie v ekonomike, stúpol o 0,1 % na 106,3 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy