Rast aktivity v súkromnom sektore v USA sa v septembri spomalil

Rast aktivity v súkromnom sektore v USA sa v septembri spomalil a dosiahol najmenšie tempo za uplynulý rok. Dôvodom je nedostatok surovín a pracovnej sily v čase, keď sa americká ekonomika zotavuje z krízy spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19. Ukázal to vo štvrtok najnovší prieskum spoločnosti IHS Markit.
Podľa predbežného odhadu kombinovaný index nákupných manažérov zo súkromného sektora v USA v septembri 2021 klesol na 54,5 bodu z 55,4 bodu v auguste. Dosiahol tak najnižšiu hodnotu od septembra 2020, ale udržal sa nad hranicou 50 bodov, čo signalizuje rast v danom odvetví.
Firmy v USA zápasia s nedostatkom surovín a pracovnej sily, pričom počiatočný optimizmus, že sa situácia v dodávateľských reťazcoch čoskoro zlepší, vyprchal po tom, ako variant delta nového koronavírusu ešte zhoršil nedostatok niektorých surovín, najmä z juhovýchodnej Ázie. Aj zápchy v prístavoch v Číne zhoršujú dodávky.
Ekonómovia preto očakávajú v tomto štvrťroku výrazné spomalenie americkej ekonomiky aj v súvislosti s ukončením pandemických príspevkov v nezamestnanosti začiatkom septembra.
Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa v období apríl-jún zvýšil o 6,6 % a analytici odhadujú, že v súčasnom štvrťroku stúpne len o 2,6 %.
Prieskum ďalej odhalil, že septembrový PMI kľúčového sektora služieb, ktorý predstavuje viac ako dve tretiny ekonomickej aktivity USA, sa znížil na 54,4 bodu z 55,1 bodu v auguste. Analytici počítali s jeho poklesom len na 55 bodov.
Spomalenie jeho rastu odráža slabší dopyt a pretrvávajúce obavy z ochorenia COVID-19.
Rýchly odhad ukázal tiež, že aj PMI výrobného sektora tento mesiac klesol, a to na 60,5 zo 61,1 bodu v auguste, čo je jeho najnižšia hodnota za päť mesiacov. Ekonómovia však predpovedali, že sa PMI výrobného sektora, ktorý predstavuje 11,9 % ekonomiky, zvýši na 61,5 bodu.
Výrobcovia odôvodnili zhoršenie výkonu v odvetví dlhšími dodacími lehotami a nedostatkom súčiastok a surovín.

Súvisiace články

Aktuálne správy