Nórska centrálna banka zvýšila základnú sadzbu z 0 % na 0,25 %

Nórska centrálna banka v súlade s očakávaniami sprísnila menovú politiku. Pripojila sa tak ku skupine krajín, ktoré začali obmedzovať monetárne stimuly prijaté počas koronakrízy.
Menový výbor centrálnej banky zvýšil kľúčovú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov z nuly na 0,25 %. Banka signalizovala, že bude v sprísňovaní menovej politiky pokračovať.
„Normalizácia v ekonomike naznačuje, že je už primerané začať s postupnou normalizáciou hlavnej úrokovej sadzby,“ uviedol guvernér nórskej centrálnej banky Oystein Olsen na tlačovej konferencii.
Nórsku ekonomiku zasiahla koronakríza relatívne slabo a už sa vrátila na úrovne spred pandémie. Centrálna banka zvýšila svoju prognózu rastu domácej ekonomiky v tomto roku o 0,1 percentuálneho bodu na 3,9 % a v roku 2022 o 0,4 percentuálneho bodu na 4,5 %.
Takisto revidovala očakávania týkajúce sa budúceho vývoja úrokových sadzieb. Banka počíta s pokračovaním v cykle sprísňovania menovej politiky v nasledujúcich rokoch, pričom najbližšie sadzby zvýši zrejme v decembri.

Súvisiace články

Aktuálne správy