Akcie skupiny Evergrande na burze v Hongkongu prudko vzrástli

, TASR Foto: SITA/AP

Akcie čínskej developerskej skupiny Evergrande, ktorá sa dostala na pokraj bankrotu, na burze v Hongkongu vo štvrtok prudko vzrástli.

Akcia Evergrande po otvorení burzy vyskočila o viac než 30 %, dopoludnia zmazala časť ziskov, ale stále bola v pluse približne o 10 %. Podľa expertov investori pozitívne zareagovali na stredajšie (22. 9.) správy, podľa ktorých koncern zrejme získal viac času na vyrovnanie svojich záväzkov.

Hengda Real Estate Group, divízia Evergrande, vo vyhlásení pre burzu v Šen-čene v stredu uviedla, že sa dohodla na pláne uhradenia úrokov z dlhopisu splatného v roku 2025 vo štvrtok.
Neistotu však vzbudil fakt, že skupina ešte stále nič nepovedala k splácaniu ďalšieho úveru denominovaného v dolároch. Podľa výpočtov agentúry Bloomberg musí Evergrande v tomto prípade vo štvrtok splatiť úroky vo výške 83,5 milióna USD (71,2 milióna eur). Ďalšie úroky vo výške 47,5 milióna USD sú splatné 29. septembra. Podľa Bloombergu v prípade oboch splátok existuje odklad v dĺžke 30 dní, čo by mohlo dať Evergrande ďalší čas.

Celkové dlhy čínskej skupiny predstavujú v prepočte vyše 300 miliárd USD a investori sa obávajú jej platobnej neschopnosti

Súvisiace články

Aktuálne správy