Kurz eura v stredu mierne vzrástol na 1,1740 USD/EUR

Spoločná európska mena sa mierne posilnila pred s napätím očakávaným večerným rozhodnutím americkej centrálnej banky (Fed) o nastavení menovej politiky. Euro sa v stredu neskoro popoludní predávalo po 1,1740 USD, teda o niečo vyššie ako ráno.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu popoludní referenčný kurz eura na 1,1729 (v utorok 1,1738) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8526 (0,8519) eura.
Euro popoludní profitovalo zo slabých čísel z amerického realitného trhu. Predaj existujúcich domov v USA sa v auguste znížil o niečo výraznejšie, než sa očakávalo. Realitný trh je totiž dôležitým motorom ekonomiky USA.
Spoločnú menu takisto podporilo zvýšenie nálady na akciových trhoch. Za jej zlepšením je zníženie obáv týkajúcich sa potenciálneho bankrotu čínskej realitnej skupiny Evergrande.
Investori teraz čakajú na rozhodnutie menového výboru Fedu, ktoré by malo byť zverejnené o 20.00 h SELČ. Zaujímajú ich predovšetkým signály, keď začne Fed ukončovať menové stimuly. Experti predpokladajú, že Fed začne postupne znižovať tempo nákupov dlhopisov ešte v tomto roku. Aktuálne nakupuje mesačne cenné papiere v objeme 120 miliárd USD (102,31 miliardy eur). Nie je však jasné, či Fed dá konkrétny signál už teraz, alebo počká na ďalší vývoj v ekonomike.

Súvisiace články

Aktuálne správy