Maďarská národná banka zvýšila hlavnú sadzbu o 15 bodov na 1,65 %

Maďarská národná banka v súlade s očakávaniami pokračuje v cykle sprísňovania menovej politiky, aj keď prekvapivo výrazne zvoľnila jeho tempo.
Menová rada Magyar Nemzeti Bank (MNB) s platnosťou od stredy (22. 9.) zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu o 15 bázických bodov na 1,65 % a jednodennú sadzbu na vklady takisto o 15 bázických bodov na 0,70 %. Ekonómovia počítali s nárastom oboch sadzieb o 25 bázických bodov.
MNB spustila sprísňovanie menovej politiky v júni, a potom vo zvyšovaní sadzieb pokračovala aj v júli a auguste. Na poslednom zasadnutí minulý mesiac hlavná sadzba stúpla o 30 bázických bodov na 1,50 %.
Hlavným dôvodom sprísňovania je vysoká inflácia. Tempo rastu harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien sa po spomalení v júli v auguste opäť zrýchlilo, keď vzrástlo na 4,9 % zo 4,7 %, a stále zostáva vysoko nad horným okrajom cieľového pásma centrálnej banky. MNB už začiatkom leta uviedla, že bude sprísňovať menovú politiku, kým sa inflácia nevráti späť do cieľového pásma 2 % až 4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy