Doterajší zákon o Komore geodetov a kartografov by sa mal nahradiť novým

Doterajší zákon o Komore geodetov a kartografov by sa mal od roku 2022 nahradiť novým. Vyplýva to z legislatívneho návrhu predloženého predsedom Úradu geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK), ktorý by v stredu (22. 9.) mala prerokovať a schváliť vláda.
Návrh zákona by mal nahradiť doterajší zákon číslo 216 z roku 1995, ktorý nedostatočne reflektuje zmeny v slovenskej legislatíve a v legislatíve EÚ.
Dôvodom vypracovania nového zákona je aj transpozícia európskej legislatívy do slovenskej legislatívy. Návrh zákona napríklad dopĺňa ustanovenia o spôsobe uznávania odbornej kvalifikácie, registráciu hosťujúcich autorizovaných geodetov a kartografov, kompenzačné opatrenia a spoluprácu s registračnými orgánmi iných členských štátov EÚ.
Definuje tiež podobu pečiatky autorizovaného geodeta a kartografa a podobu pečiatky hosťujúceho autorizovaného geodeta a kartografa, ako aj ich práva a povinnosti, dopĺňa niektoré dôležité definície z legislatívy transponovanej zo smerníc EÚ. Návrh tiež dopĺňa a precizuje ustanovenia doterajšieho zákona, ktoré neboli dostatočne obsiahnuté v pôvodnom znení a spôsobovali nejednoznačnosť v aplikačnej praxi.
Návrh zákona dopĺňa i definíciu a spôsob výkonu činnosti autorizovaného geodeta a kartografa v súlade s aplikačnou praxou, spresňuje organizáciu a činnosť orgánov komory a jej odborných komisií a postup disciplinárneho konania.
Potrebu vypracovania návrhu zákona si vyžiadala potreba logickejšieho usporiadania jednotlivých paragrafov a ustanovení doterajšieho zákona a doplnenie a spresnenie značného množstva ustanovení, ktoré nie je účelné riešiť novelizáciou doterajšieho zákona. Účinnosť návrhu zákona sa navrhuje od 1. januára 2022.

Súvisiace články

Aktuálne správy