Rast výrobných cien v Nemecku sa v auguste zrýchlil

Rast výrobných cien v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ), sa v auguste zrýchlil, najstrmšie od konca roka 1974, pričom prekonal aj odhady ekonómov. Informoval o tom v pondelok spolkový štatistický úrad Destatis.
Podľa najnovších štatistík sa nemecké výrobné ceny v auguste 2021 zvýšili medziročne o 12 % po náraste o 10,4 % v júli. Ekonómovia pritom očakávali, že stúpnu o 11,4 %. Rast výrobných nákladov tak dosiahol najväčšie tempo od decembra 1974. To odzrkadľuje nízky porovnávací základ z minulého roku v dôsledku obmedzení na zastavenie šírenia pandémie nového koronavírusu a tiež prebiehajúce zotavovanie hospodárstva.
Hlavným motorom augustového rastu výrobných cien boli ceny energií, ktoré vyskočili o 24 %, a polotovarov (17,1 %). Nasledovali ceny tovarov dlhodobej spotreby (2,8 %), kapitálových produktov (2,4 % ) a tovarov krátkodobej spotreby (2,1 %).
V medzimesačnom porovnaní sa ceny hotových produktov v Nemecku v auguste zvýšili o 1,5 %, čo bolo tiež viac ako ich nárast o 0,8 %, ktorý predpovedali analytici.
Analytici pozorne sledujú vývoj cien hotových produktov v Nemecku, pretože im naznačuje, ktorým smerom sa pohne inflácia v tejto krajine aj v celej eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy