Šanghaj chce podporiť duty-free obchody s cieľom podporiť ekonomiku

Šanghajská vláda podporí spoločnosti, ktoré žiadajú o schválenie na predaj bezcolného tovaru, tzv. duty-free. Zároveň podporí otváranie takýchto obchodov na letiskách, v hoteloch, nákupných centrách a ostatných komerčných lokalitách.
Podľa informácií agentúry Reuters rozvoj tzv. duty-free ekonomiky, ktorá zvýši výdavky na dovezený tovar, napríklad vysoko zdaňované luxusné výrobky, je súčasťou plánu spotreby na roky 2021 až 2025.
Výdavky na duty-free tovar v Číne sa v súčasnosti sústreďujú najmä v ostrovnej provincii Chaj-nan, ktorá vlani zvýšila ročný limit individuálnych výdavkov na bezcolný nákup z 30.000 jüanov (3945,08 eura) na 100.000 jüanov. Clá na dovoz spotrebného tovaru sa v rámci Číny veľmi líšia a dane na niektoré luxusné produkty, napríklad parfémy alebo hodinky, presahujú 30 %.
Milióny domácich turistov každoročne prúdia do chaj-nanských nákupných centier, kam ich lákajú nízke ceny. Počty návštevníkov sa ešte zvýšili vzhľadom na obmedzenia cestovania do zahraničia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.
V Číne je v súčasnosti viac než 300 duty-free obchodov, ktoré predávajú rôznorodý tovar, od parfémov a kozmetiky až po odevy a obuv. Dominantným hráčom s takmer 200 obchodmi je spoločnosť China Tourism Group Duty Free Corp.

Súvisiace články

Aktuálne správy