Až 83 percent opýtaných by sa už dnes nechalo ošetriť v Nemocnici Bory

Do Nemocnice novej generácie Bratislava Bory, ktorej otvorenie je naplánované na rok 2023, by už teraz za ošetrením alebo výkonom zavítalo až 83 percent opýtaných. Vyplýva to z prieskumu, ktorý na reprezentatívnej vzorke 400 ľudí na jar pomocou online dotazníkov realizovala pre sieť nemocníc Svet zdravia prieskumná agentúra Kantar.

Nemocnica Bory sa stane prvou koncovou nemocnicou siete Svet zdravia a bude poskytovať zdravotnú starostlivosť pre všetkých pacientov v rámci verejného zdravotného poistenia.

„Napriek tomu, že otvorenie nemocnice chystáme až o necelé dva roky, už dnes vidíme, že o ňu prejavuje veľký záujem nielen zdravotnícky personál, ale aj verejnosť. Nemocnica Bory sumarizuje všetko dobré, čo sme sa za roky pôsobenia v zdravotníctve na Slovensku i v zahraničí naučili a verím, že bude taká, ako si ju pacienti a personál predstavujú. Som tiež presvedčený, že nová nemocnica na Boroch bude vysoko atraktívna pre všetky zdravotné poisťovne z pohľadu kvality a efektívnosti zdravotnej starostlivosti, čím naplníme svoj záväzok poskytovať v nemocnici bezplatnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých pacientov. Výsledok prieskumu je pre nás povzbudením, že našu prácu robíme dobre. Urobíme všetko preto, aby sme nesklamali očakávania, pripravili nemocnicu čo najkvalitnejšie a otvorili ju čo najskôr,“ uviedol Martin Hrežo, generálny riaditeľ Penta Hospitals International, ktorej súčasťou je sieť ProCare a Svet zdravia.

Z prieskumu vyplynulo, že ľudia, ktorí Nemocnicu Bory poznajú, sú už teraz v drvivej väčšine ochotní nechať sa v nej ošetriť. Agentúra respondentom položila otázku: „Keď bude nemocnica postavená, išli by ste do tejto nemocnice na vyšetrenie alebo na nejaký zákrok?“ Kladne na otázku agentúry odpovedalo až 83 percent opýtaných, pričom 34 percent odpovedalo „určite áno“ a 49 percent „skôr áno“. Zvyšných 15 percent ľudí odpovedalo „skôr nie“ a iba dve percentá „určite nie“.

Na otázky pritom odpovedali nielen obyvatelia okolitých krajov (Bratislavský a Trnavský kraj), ktorí mali v prieskume najväčšie zastúpenie, ale kladne reagovali aj tí zo vzdialenejších regiónov. Spomedzi obyvateľov Trnavského kraja nik z opýtaných neodpovedal jednoznačným „určite nie“.

Oproti roku 2019, kedy agentúra realizovala prieskum s rovnakým zameraním, ochota pacientov nechať sa v nemocnici ošetriť či absolvovať zákrok vzrástla. Pred dvoma rokmi odpovedalo kladne na otázku 78 percent opýtaných.

Otvorenie Nemocnice Bory je naplánované na rok 2023. V rámci prieskumu sa agentúra respondentov pýtala aj na ich dôveru v to, či sa nemocnica v termíne nasledujúcich dvoch rokov skutočne dostavia. Na takúto priamu otázku sa 60 percent opýtaných zhodlo, že nemocnica bude v danom termíne dostavaná. Najviac kladných odpovedí poslali obyvatelia Bratislavského kraja, ktorí už dnes môžu mať z veľkej miery skúsenosť s výstavbou na vlastné oči.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že 70 percent opýtaných verí, že nemocnica splní všetky štandardy, ktoré sú uvedené v popise projektu. Charakteristiku v koncepte teda neberú ako nerealistickú pre slovenské podmienky. Opýtaní tiež odpovedali na otvorenú otázku, aké dôvody či výhody sú pre nich kľúčové, keď zvažujú vyšetrenie v nemocnici. Až 84 percent spontánne označilo predovšetkým kvalitný personál.

Nemocnica Bory bude mať 14 špičkových operačných sál, urgentný príjem novej generácie, osem moderných intímnych pôrodných izieb namiesto boxov, centrálnu robotickú prípravovňu liekov, zdravotnú starostlivosť organizovanú v multidisciplinárnych programoch, inovatívne procesy a špičkové rádiodiagnostické vybavenie (3 CT, MR, PET/CT, SPECT-CT), jednolôžkový štandard pre pacienta či vytvorené liečivé prostredie. Ročne plánujú v nemocnici uskutočniť 35-tisíc hospitalizácií a 350-tisíc ambulantných ošetrení.

Plánovaná i akútna zdravotná starostlivosť, ktorú bude poskytovať na najvyššej európskej úrovni, bude plne hradená z verejného zdravotného poistenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy