Inflácia v eurozóne sa zrýchlila takmer na 10-ročné maximum 3 %

Inflácia v eurozóne sa v auguste prudko zrýchlila a dostala sa takmer na 10-ročné maximum. Index spotrebiteľských cien v auguste medziročne stúpol o 3 % po náraste o 2,2 % v júli, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat a potvrdil svoj rýchly odhad z konca augusta.

Inflácia v eurozóne sa v auguste prudko zrýchlila a dostala sa takmer na 10-ročné maximum.
Index spotrebiteľských cien v auguste medziročne stúpol o 3 % po náraste o 2,2 % v júli, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat a potvrdil svoj rýchly odhad z konca augusta. Inflácia sa dostala najvyššie od novembra 2011.
Motorom inflácie boli ceny energií, ktoré v auguste medziročne vyskočili o 15,4 % (v júli: 14,3 %). Ceny priemyselných tovarov mimo energií sa zvýšili o 2,6 % (0,7 %), ceny potravín, alkoholu a tabaku o 2 % (1,6 %) a ceny služieb o 1,1 % (0,9 %).
Najviac k medziročnej inflácii v eurozóne minulý mesiac prispeli ceny energií (+1,44 percentuálneho bodu), nasledované cenami priemyselných tovarov mimo energií (+0,65 percentuálneho bodu) a cenami potravín, alkoholu a tabaku a služieb (obe kategórie + 0,43 percentuálneho bodu).
Inflácia sa tak dostala vysoko nad dvojpercentný cieľ Európskej centrálnej banky (ECB). Jej predstavitelia však považujú zrýchlenie rastu cien za prechodnú záležitosť spôsobenú dočasnými faktormi.
Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú ceny energií a potravín, sa v auguste zrýchlila na 1,6 % z 0,7 % v predchádzajúcom mesiaci.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v eurozóne v auguste zvýšili o 0,4 %.
V celej Európskej únii (EÚ) sa medziročne tempo rastu spotrebiteľských cien v auguste zvýšilo na 3,2 % z 2,5 % v prechádzajúcom mesiaci.
Najnižšiu medziročnú infláciu spomedzi členských krajín EÚ zaznamenala v auguste Malta (0,4 %), nasledovaná Gréckom (1,2 %) a Portugalskom (1,3 %). Naopak, najvyššiu zaznamenali Estónsko, Litva a Poľsko (všetky po 5 %).
Na Slovensku sa harmonizovaná inflácia zrýchlila na 3,3 % z 2,9 % v júli.

Súvisiace články

Aktuálne správy