Eurokomisia predložila konkrétny plán digitálnej transformácie EÚ do roku 2030

Európska komisia (EK) v stredu navrhla konkrétny plán na dosiahnutie digitálnej transformácie európskej spoločnosti a ekonomiky do roku 2030, nazvaný "Cesta k digitálnemu desaťročiu".

Európska komisia (EK) v stredu navrhla konkrétny plán na dosiahnutie digitálnej transformácie európskej spoločnosti a ekonomiky do roku 2030, nazvaný „Cesta k digitálnemu desaťročiu“.
Plán digitálnej dekády má premeniť digitálne ambície EÚ do roku 2030 na konkrétne kroky. Bude slúžiť pri plnení cieľov digitálneho desaťročia na úrovni Únie v oblasti digitálnych zručností a infraštruktúry, digitalizácie obchodných modelov a verejných služieb ako riadiaci rámec a bude sa zakladať na ročnom mechanizme spolupráce s členskými štátmi. Jeho cieľom je identifikovať a realizovať digitálne projekty veľkého rozsahu, do ktorých sa zapoja EK a členské štáty EÚ.
Komisia uviedla, že koronakríza podčiarkla ústrednú úlohu, ktorú digitálne technológie zohrávajú pri budovaní udržateľnej budúcnosti, a odhalila priepasť medzi digitálne vybavenými podnikmi a firmami, ktoré digitálne riešenia ešte len zavádzajú. Upozornila tiež na rozdiely medzi mestskými, vidieckymi a odľahlými oblasťami s dobrým pripojením.
Digitalizácia podľa EK ponúka množstvo nových príležitostí na európskom trhu, kde v roku 2020 zostalo neobsadených viac ako 500.000 voľných pracovných miest pre dátových expertov a odborníkov na kybernetickú bezpečnosť.
V súlade s európskymi hodnotami by cesta k digitálnemu desaťročiu mala posilniť vedúce postavenie EÚ v digitálnej oblasti a podporovať udržateľnú digitálnu politiku, ktorá posilní postavenie občanov a podnikov.
Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton v tejto súvislosti uviedol, že EÚ je odhodlaná stať sa lídrom svetových technologických pretekov. „Stanoviť si ciele do roku 2030 bol dôležitý krok, no teraz potrebujeme výsledky. Musíme zaručiť, že Európa nebude v najbližších rokoch priveľmi závislá. Inak budeme stále doplácať na svetové vzostupy a pády a prídeme o možnosť hospodárskeho rastu a tvorby pracovných miest. Verím v Európu, ktorá je trhovým lídrom budúcnosti a nie iba obyčajným dodávateľom,“ opísal situáciu v správe pre médiá.
EK upozornila, že digitálny pokrok v členských štátoch je veľmi nevyrovnaný a z trendov vyplýva, že krajiny, ktoré napredovali pomalým tempom pred piatimi rokmi, napredujú pomaly aj dnes. Vďaka novej ceste k digitálnemu desaťročiu dôjde k štruktúrovanej spolupráci na spoločnom dosahovaní dohodnutých cieľov s ohľadom na rôzne východiskové pozície medzi členskými štátmi.
Komisia navrhla, že sa zapojí do každoročného mechanizmu spolupráce s členskými štátmi, ktorý predpokladá systém monitorovania pokroku založený na prísnejšom indexe digitálnej ekonomiky a spoločnosti (DESI), čo Európe umožní rýchlo sa priblížiť k dosiahnutiu cieľov digitálneho desaťročia.
Každý rok EK predloží Európskemu parlamentu a Rade EÚ správu o stave digitálneho desaťročia s cieľom porovnať reálne dosiahnuté výsledky v oblasti digitalizácie a vypracovať cielené odporúčania pre členské štáty na dosiahnutie stanovených cieľov do roku 2030 s ohľadom na vnútroštátne okolnosti. Komisia tieto ciele v roku 2026 preskúma, aby zohľadnila technologický, hospodársky a spoločenský vývoj.

Súvisiace články

Aktuálne správy