Globálny dlh vzrástol na nové rekordné maximum takmer 300 biliónov USD

Globálny dlh vzrástol v 2. kvartáli na nové rekordné maximum takmer 300 biliónov USD (254 biliónov eur). V pomere k hrubému domácemu produktu (HDP) sa však znížil prvýkrát od začiatku pandémie, keďže rast ekonomiky sa oživil, uviedol Inštitút pre medzinárodné financie (Institute of International Finance, IIF).
Celkový dlh, ktorý zahŕňa vládne dlhy, dlhy domácností a firiem a bankový dlh, stúpol o 4,8 bilióna USD a na konci júna dosiahol 296 biliónov USD po miernom poklese v 1. štvrťroku. V porovnaní s úrovňou spred pandémie sa zvýšil o 36 biliónov USD.
„Ak bude úverovanie pokračovať týmto tempom, očakávame, že globálny dlh sa dostane nad 300 biliónov USD,“ uviedol šéf analýz udržateľnosti v IIF Emre Tiftik.
V 2. kvartáli sa dlhy najvýraznejšie zvýšili v rozvíjajúcich sa ekonomikách, celkovo o 3,5 bilióna USD, a dosiahli takmer 92 biliónov USD.
Pozitívnym signálom je prvý pokles globálneho dlhu v pomere k HDP od začiatku koronakrízy. Tento ukazovateľ sa v 2. kvartáli znížil na 353 % HDP z 362 % v prvých troch mesiacoch. Podľa IIF zo 61 krajín, ktoré monitoruje, až 51 zaznamenalo pokles dlhu v pomere k výkonu ekonomiky. Inštitút však dodal, že v mnohých prípadoch nie je oživenie dostatočne silné na to, aby stiahlo pomer dlhu k HDP na úrovne spred pandémie.

Súvisiace články

Aktuálne správy