Boeing zvýšil prognózu dlhodobého dopytu po lietadlách

Boeing zlepšil svoju prognózu dlhodobého dopytu po lietadlách. Dôvodom je zotavovanie komerčnej leteckej dopravy na trhoch ako je USA, ktoré mierni podstatne pesimistickejšie predpovede z minulého roka počas vrcholu pandémie.
Optimistickejšie vyhliadky podporujú kroky amerického koncernu, ktorý sa pripravuje na nárast v oblasti leteckej dopravy a vojenských služieb. Jeho expanziu však stále brzdí kríza okolo lietadiel 737 MAX a meškajúce dodávky.
Boeing očakáva, že v najbližších 20 rokoch výrobcovia dodajú zákazníkom 43.610 komerčných lietadiel v celkovej hodnote 7,2 bilióna USD (eur).
V 10-ročnom horizonte, ktorý je citlivejší na rozsiahle negatívne následky pandémie ochorenia COVID-19, počíta s dodávkami 19.330 lietadiel. Ešte v minulom roku predpovedal v najbližších 10 rokoch dodávky v objeme 18.350 lietadiel. Napriek tomu, že jeho aktualizovaná 10-ročná prognóza je o 6 % nižšia v porovnaní s tou, ktorú Boeing zverejnil v roku 2019.
„Jedným z najsilnejších dôvodov našej dôvery je rýchlosť oživovania domácej dopravy počas uplynulých 12 mesiacov,“ uviedol šéf stratégie Boeingu Marc Allen. Koncern počíta s tým, že letecká doprava sa na trhu v USA vráti na predkrízové úrovne v roku 2022, regionálna v roku 2023 a medzinárodná doprava v roku 2024.

Súvisiace články

Aktuálne správy