Spotrebiteľské ceny v Španielsku v auguste vzrástli najviac za takmer 9 rokov

Tempo rastu spotrebiteľských cien v Španielsku dosiahlo v auguste takmer deväťročné maximum. Ukázali to v utorok spresnené údaje štatistického úradu INE, ktoré sa zhodujú s rýchlym odhadom. Prispelo k tomu výrazné zdraženie energií aj nízky porovnávací základ v súvislosti s opatreniami, ktoré vlani zaviedla vláda na zastavenie šírenia pandémie nového koronavírusu.
Podľa spresnených údajov sa index spotrebiteľských cien vo štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny v auguste zvýšil medziročne o 3,3 % po náraste o 2,9 % v júli. Dosiahol tak najrýchlejšie tempo od októbra 2012.
V auguste pritom najviac vyskočili ceny elektrickej energie (o 34,9 % po zvýšení o 26,9 % v júli) a tiež palív, pričom v prípade benzínu stúpli o 20,9 % (o 20,1 % v júli) a nafty o 18,5 % (oproti júlovým 18,7 %). Vzrástli aj ceny potravín a nealkoholických nápojov (o 1,9 % oproti júnovým 1,7 %), aj ceny v reštauráciách a hoteloch (o 1,3 % oproti 1,1 %).
Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny energií a potravín, sa v auguste zvýšila o 0,7 % po náraste o 0,6 % v júli.
V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Španielsku v auguste po spresnení stúpli o 0,5 % namiesto o 0,4 % pri rýchlom odhade. Augustový výsledok kontrastuje s ich júlovým znížením o 0,8 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, sa v prípade Španielska v auguste zvýšil medziročne o 3,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy