Čína chce rozdeliť najväčšiu platobnú aplikáciu Alipay

, TASR Foto: SITA/AP

Čínske regulačné úrady nariadili rozsiahle zmeny v najväčšej platobnej aplikácii v krajine - v Alipay. Vládnuca Komunistická strana sa takýmto spôsobom pokúša obmedziť rast technických gigantov.

Alipay má viac ako jednu miliardu užívateľov v Číne a ďalších ázijských krajinách vrátane Indie. Podľa londýnskych novín Financial Times (FT) čínske regulačné úrady nariadili aplikácii, ktorú vlastní podnikateľ Jacka Ma, majiteľ Ant Group a zakladateľ internetového obchodu Alibaba, aby sa rozdelila a odčlenila platobné služby od pôžičkových. To povedie k vzniku separátnej aplikácie zameranej na poskytovanie internetových pôžičiek, napísali FT s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou.

Po rozdelení bude musieť Alipay odovzdať údaje o zákazníkoch, používané pri prijímaní rozhodnutí o pôžičkách, novému spoločnému podniku na hodnotenie úverov, ktorý bude čiastočne vo vlastníctve štátu, uviedli pre FT dva zdroje oboznámené so situáciou.

Alipay v súčasnosti umožňuje užívateľom platiť tradičnou kreditnou kartou prepojenou s ich bankou, alebo im ponúka malé nezabezpečené pôžičky na nákup čohokoľvek od toaletného papiera po notebooky.

"Vláda sa domnieva, že monopolná sila veľkých technologických gigantov pochádza z ich kontroly nad údajmi a chce to ukončiť," povedal denníku zdroj z regulačných úradov.

Ant Group, materská spoločnosť Alipay, je najväčším čínskym poskytovateľom platobných služieb. Regulačné úrady vlani v novembri zastavili rekordnú ponuku jej akcií v objeme 37 miliárd USD (31,25 miliardy eur) po tom, čo zakladateľ Jack Ma kritizoval čínskych predstaviteľov za potláčanie inovácií.

Jeho podnikateľské impérium sa stalo terčom širšieho zásahu proti technologickým firmám v Číne, ktorá sa snaží obmedziť ich moc a "posilniť bezpečnosť údajov". Hodnota Ant Goup sa po týchto zásahoch znížila o miliardy USD.

Regulačné rady vyzvali tiež platformu elektronického obchodu Alibaba a ďalšie internetové firmy, aby prestali blokovať odkazy na konkurenčné služby, uviedol v pondelok na brífingu hovorca ministerstva priemyslu a informačných technológií Čao Č-kuo.

Súvisiace články

Aktuálne správy