Veľkoobchodné ceny v Nemecku v auguste vzrástli najviac od roku 1974

Veľkoobchodné ceny v Nemecku v auguste opäť vzrástli, a najprudšie od roku 1974. Prispeli k tomu nízky porovnávací základ z minulého roka aj strmé zvýšenie cien mnohých surovín a komponentov. Ukázali to v pondelok údaje spolkového štatistického úradu Destatis.
Analytici pozorne sledujú veľkoobchodné ceny v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, pretože im naznačujú, ktorým smerom sa bude vyvíjať inflácia v tejto krajine aj v celom euroregióne.
Podľa najnovších štatistík sa nemecké veľkoobchodné ceny v auguste 2021 medziročne zvýšili o 12,3 % po náraste o 11,3 % v júli.
Bol to ich najstrmší nárast od októbra 1974, keď sa v dôsledku ropnej krízy veľkoobchodné ceny v Nemecku zvýšili o 13,2 %.
V medzimesačnom porovnaní sa tempo rastu veľkoobchodných cien v najväčšej európskej ekonomike v auguste spomalilo na 0,5 % z júlových 1,1 %.
Destatis pripomenul, že ceny mnohých surovín a komponentov v auguste prudko stúpli. Na ilustráciu, veľkoobchodné ceny rúd, kovov a kovových polotovarov v auguste vzrástli o 63,4 % a ceny tuhých palív a minerálnych olejov sa zvýšili o 35,5 %. Okrem toho k augustovej vysokej inflácii veľkoobchodných cien prispel aj vlaňajší veľmi nízky porovnávací základ v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

Súvisiace články

Aktuálne správy