Inflácia v Nemecku dosiahla takmer 28-ročné maximum, potvrdili štatistici

Spotrebiteľské ceny v Nemecku vzrástli v auguste na najvyššiu úroveň takmer za 28 rokov. Uviedol to v piatok nemecký štatistický úrad Destatis, ktorý zverejnil konečné údaje.
Spotrebiteľské ceny sa v auguste zvýšili medziročne o 3,9 % po 3,8-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci, informoval Destatis. Zároveň tým potvrdil predbežný odhad z 30. augusta. Ako uviedol server tradingeconomics, vyššia inflácia než v auguste bola zaznamenaná v decembri 1993.
Ako úrad dodal, dôvodov vysokej miery inflácie je viacero. Najviac však vývoj spotrebiteľských cien ovplyvnilo postupné zotavovanie domáceho dopytu a zrušenie dočasne zníženej dane z pridanej hodnoty od júla do konca decembra minulého roka.
Bez započítania nestabilných cien potravín a energií dosiahla inflácia v auguste 2,8 %. Ceny energií sa zvýšili o 12,6 % a ceny potravín o 4,6 %.
Harmonizovaná miera inflácie zaznamenala v auguste 3,4 %, čo predstavuje najvyššiu úroveň od júla 2008, v ktorom rovnako dosiahla 3,4 %. Na porovnanie, v júli predstavovala 3,1 %. Aj tieto údaje predstavujú potvrdenie predbežného odhadu z konca augusta.

Súvisiace články

Aktuálne správy